Citrónovo-cesnakové krevety s linguini

Citromos-fokhagymás garnélarák linguini tésztával, friss spenóttal és reszelt parmezánnal megszórva, citromgerezddel tálalva egy krémszínű kerámia tányérban.

Citrónovo-cesnakové krevety s linguini – sous-vide

Kombinácia kreviet a citrusov je klasika. V tomto recepte sa sviežosť citróna, charakter cesnaku a hodvábna jemnosť masla stretávajú s technológiou sous-vide , ktorá zabezpečuje, že krevety zostanú dokonale krehké a šťavnaté. Výsledkom je elegantné jedlo inšpirované Stredomorím, ktoré je ideálne na letné večery alebo dokonca na špeciálnu večeru.

Prečo sa oplatí pripravovať krevety metódou sous-vide?

  • Rovnomerná textúra : krevety varené v sous-vide nádrži nevyschnú, ale zostávajú šťavnaté v každom súste.

  • Intenzívne chute : vďaka vákuovému baleniu preniká aróma citróna a cesnaku hlboko do kreviet.

  • Jednoduché a rýchle : na stole to môže byť už za pol hodiny vrátane uvarenia cestovín.

  • Veľkolepé jedlo : vynikajúce na pohostenie hostí aj na neformálnu večeru.

Ingrediencie (na 4 porcie)

  • 6 polievkových lyžíc nesoleného masla

  • 2 šálky nasekaného baby špenátu

  • 1/2 šálky parmezánu

  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené

  • strúhaná kôra z 1 citróna

  • 1 a 1/2 polievkovej lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy

  • 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

  • 1 čajová lyžička + 1/8 čajovej lyžičky košer soli

  • 1 čajová lyžička čerstvo mletého čierneho korenia

  • 1 čajová lyžička vločiek červenej papriky

  • 750 g kráľovských kreviet, očistených, s chvostíkmi

  • 225 g cestovín linguine

Príprava krok za krokom

1. Príprava sous-vide nádrže

Nastavte zariadenie na 58 °C .

2. Príprava omáčky

Do hrnca dajte maslo, špenát, 1/4 šálky parmezánu, cesnak, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať, 1 čajovú lyžičku soli, korenie a vločky červenej papriky. Roztopte na miernom ohni asi 5 minút, potom odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.

3. Vákuové balenie a varenie metódou sous-vide

Krevety vložte do vákuového vrecka a zalejte ich omáčkou. Rovnomerne rozotrite po krevetách a uzavrite vákuovým baliacim strojom . V prípade potreby ich premasírujte, aby boli v jednej vrstve. Varte vo vodnom kúpeli 30 minút .

4. Varenie cestovín

Kým sa krevety varia, uvarte linguine v dostatočnom množstve osolenej vody podľa návodu na obale. Sceďte ich a vráťte do hrnca.

5. Kompilácia

Hotový obsah sous-vide nádrže nalejte priamo na cestoviny. Zahrievajte na strednom ohni 3-4 minúty, aby sa chute prepojili.

6. Podávanie

Linguine poukladajte na taniere, posypte zvyšným parmezánom a ihneď podávajte.

Tip na servírovanie

  • Trochu viac citrónovej šťavy môže dodať vášmu jedlu ešte sviežejšiu chuť.

  • Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.

  • Pohár suchého bieleho vína je perfektným doplnkom k tomuto jedlu.