Grilovaná chobotnica

Grillezett polip

Grilovaná chobotnica – dokonale pripravená metódou sous-vide

Príprava chobotnice bola vždy jednou z najväčších výziev pre kuchárov: ak ju varíte o niekoľko minút príliš krátko alebo príliš dlho, stane sa žuvacou alebo gumenou. Technológia sous-vide vám však umožňuje pripraviť chobotnicu s presnosťou a bezchybnou konzistenciou doma. Chobotnica pripravená týmto spôsobom je krehká a šťavnatá a grilovanie jej dodáva špeciálnu, mierne údenú chuť a chrumkavý povrch, vďaka ktorému je skutočne neodolateľná.

Prečo sa oplatí pripraviť chobotnicu metódou sous-vide?

  • Presná textúra – v sous-vide nádobe vždy zostane dokonale drobivá.

  • Intenzívne chute – vďaka vákuovému baleniu prenikajú koreniny a olej hlboko do mäsa.

  • Reštauračná kvalita doma – s trochou starostlivosti dosiahnete výsledky ako v najlepších reštauráciách s morskými plodmi.

  • Grilovaný povrch – chrumkavá, jemne zhnednutá vonkajšia vrstva a hodvábny vnútro vytvárajú dokonalý kontrast.

Ingrediencie (na 4 porcie)

  • 500 g chápadiel chobotnice

  • košer soľ podľa chuti

  • čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti

  • 5 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja

  • 2 polievkové lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy

  • 1 polievková lyžica strúhanej citrónovej kôry

  • 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Príprava krok za krokom

1. Príprava sous-vide nádrže

Nastavte nádrž sous-vide na 82 °C .

2. Príprava chobotnice

Ostrým nožom nakrájajte potrebné množstvo chápadiel (maximálne 8 kusov) pozdĺžne na polovicu. Nekrájajte ich príliš nakrátko, pretože sa počas varenia zmrštia. Dochutte soľou a korením.

3. Vákuové balenie a varenie metódou sous-vide

Do vákuového vrecka dajte 2 polievkové lyžice olivového oleja, vložte chápadlá dovnútra a potom ich uzavrite vákuovou baličkou . Varte vo vodnom kúpeli 4 hodiny . Počas varenia môže chobotnica sfarbiť do ružovo-fialova, čo je úplne prirodzené.

4. Príprava na grilovanie

Keď je hotovo, odrežte roh vrecka, vylejte vývar a potom odstráňte chápadlá. Osušte papierovými utierkami a potrite zvyšnými 3 lyžicami olivového oleja.

5. Grilovanie

Rozohrejte liatinovú panvicu na stredne vysokom ohni a opečte chápadlá chobotnice, pričom ich každých 10 – 15 sekúnd otáčajte, aby sa rovnomerne opečili zo všetkých strán.

6. Citrónový dresing

V malej miske zmiešajte citrónovú šťavu, citrónovú kôru a petržlenovú vňať.

7. Podávanie

Pokvapkajte chobotnicu citrónovým dresingom. Pre extra chrumkavý povrch použite kuchársky plameň na jemné opečenie chápadiel.

Tip na servírovanie

  • Podávajte s čerstvým šalátom, grilovanou zeleninou alebo pečenými zemiakmi.

  • Pár čili vločiek môže dodať chobotnici špeciálnu pikantnú chuť.

  • K tomu sa výborne hodí pohár suchého bieleho vína alebo ružového.