Grilovaná chobotnica – dokonale pripravená metódou sous-vide
Príprava chobotnice bola vždy jednou z najväčších výziev pre kuchárov: ak ju varíte o niekoľko minút príliš krátko alebo príliš dlho, stane sa žuvacou alebo gumenou. Technológia sous-vide vám však umožňuje pripraviť chobotnicu s presnosťou a bezchybnou konzistenciou doma. Chobotnica pripravená týmto spôsobom je krehká a šťavnatá a grilovanie jej dodáva špeciálnu, mierne údenú chuť a chrumkavý povrch, vďaka ktorému je skutočne neodolateľná.
Prečo sa oplatí pripraviť chobotnicu metódou sous-vide?
-
Presná textúra – v sous-vide nádobe vždy zostane dokonale drobivá.
-
Intenzívne chute – vďaka vákuovému baleniu prenikajú koreniny a olej hlboko do mäsa.
-
Reštauračná kvalita doma – s trochou starostlivosti dosiahnete výsledky ako v najlepších reštauráciách s morskými plodmi.
-
Grilovaný povrch – chrumkavá, jemne zhnednutá vonkajšia vrstva a hodvábny vnútro vytvárajú dokonalý kontrast.
Ingrediencie (na 4 porcie)
-
500 g chápadiel chobotnice
-
košer soľ podľa chuti
-
čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
-
5 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja
-
2 polievkové lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
-
1 polievková lyžica strúhanej citrónovej kôry
-
1 polievková lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Príprava krok za krokom
1. Príprava sous-vide nádrže
Nastavte nádrž sous-vide na 82 °C .
2. Príprava chobotnice
Ostrým nožom nakrájajte potrebné množstvo chápadiel (maximálne 8 kusov) pozdĺžne na polovicu. Nekrájajte ich príliš nakrátko, pretože sa počas varenia zmrštia. Dochutte soľou a korením.
3. Vákuové balenie a varenie metódou sous-vide
Do vákuového vrecka dajte 2 polievkové lyžice olivového oleja, vložte chápadlá dovnútra a potom ich uzavrite vákuovou baličkou . Varte vo vodnom kúpeli 4 hodiny . Počas varenia môže chobotnica sfarbiť do ružovo-fialova, čo je úplne prirodzené.
4. Príprava na grilovanie
Keď je hotovo, odrežte roh vrecka, vylejte vývar a potom odstráňte chápadlá. Osušte papierovými utierkami a potrite zvyšnými 3 lyžicami olivového oleja.
5. Grilovanie
Rozohrejte liatinovú panvicu na stredne vysokom ohni a opečte chápadlá chobotnice, pričom ich každých 10 – 15 sekúnd otáčajte, aby sa rovnomerne opečili zo všetkých strán.
6. Citrónový dresing
V malej miske zmiešajte citrónovú šťavu, citrónovú kôru a petržlenovú vňať.
7. Podávanie
Pokvapkajte chobotnicu citrónovým dresingom. Pre extra chrumkavý povrch použite kuchársky plameň na jemné opečenie chápadiel.
Tip na servírovanie
-
Podávajte s čerstvým šalátom, grilovanou zeleninou alebo pečenými zemiakmi.
-
Pár čili vločiek môže dodať chobotnici špeciálnu pikantnú chuť.
-
K tomu sa výborne hodí pohár suchého bieleho vína alebo ružového.