Jednou z najväčších výhod sous vide – či už ste žena v domácnosti alebo šéfkuchár v reštaurácii – je, že ušetrí kuchárovi čas. S pomocou vodného variča môžete variť veľa jedál naraz (steaky, kuracie prsia, filety z lososa, zeleninu alebo čokoľvek, čo sa dá variť pri rovnakej teplote).
Jedlá pripravené metódou sous-vide, ktoré chceme podávať a neskôr zjesť, musíme pred vložením do chladničky alebo mrazničky rýchlo schladiť z teploty varenia pod 5 °C. Tento proces sa nazýva rýchle alebo šokové chladenie.
Pozrime sa, čo musíme urobiť:
1. Pripravte si ľadový kúpeľ (pol ľadu a polovica studenej vody) v miske dostatočne veľkej na to, aby sa do nej zmestili varné vrecká, ktoré chcete ochladiť.
2. Vrecká úplne ponorte do ľadovej vody.
3. Vrecká dajte do chladničky aspoň na 30 minút, alebo až na 1-2 hodiny, alebo aj dlhšie pri pečenom mäse a väčších/hrubších vreckách!
4. V prípade potreby vymeňte ľad, aby teplota vodného kúpeľa zostala počas celého chladenia pod 5 °C!
5. Keď sú vrecká dobre vychladnuté, utrite ich dosucha, označte ich obsahom a dátumom a skladujte ich v chladničke maximálne 14 dní pri teplote 0 – 3 °C alebo ich vložte do mrazničky!
Nápad:
Namiesto kociek ľadu môžete na ochladenie vodného kúpeľa použiť jedno alebo viac opakovane použiteľných vrecúšok na ľad alebo ľadových obkladov. V takom prípade vrecká po vychladnutí utrite dosucha a vložte ich do mrazničky do ďalšieho použitia!
