Proces vákuového balenia a jeho výhody

Základným problémom konzervácie potravín je zhoršenie kvality a obmedzená (zvyčajne veľmi krátka) trvanlivosť. Najmenej známou, ale určite najúčinnejšou metódou riešenia takýchto problémov je proces vákuového balenia.

V poslednom desaťročí sa vákuové balenie stalo modernou technológiou na konzervovanie našich potravín, čo jednoducho zahŕňa vzduchotesné uzavretie skladovacích nádob ( vreci , nádob atď.) a ich následné hermetické uzavretie.

Potraviny sa môžu pokaziť v dôsledku chemických a mikrobiologických reakcií, ak sú vystavené vzduchu, vysokej teplote, vlhkosti, pôsobeniu rôznych enzýmov alebo možnosti vniknutia mikroorganizmov, ako aj hmyzu a ploštic.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa potraviny kazia, je kyslík vo vzduchu (oxidácia), ktorý prispieva k strate nutričnej hodnoty, arómy, chuti a ďalších charakteristických vlastností potravín a robí ich nevhodnými na spotrebu.

Odstránením kyslíka sa dá zabrániť prenikaniu mikroorganizmov, ako sú baktérie alebo huby, čím sa predĺži trvanlivosť potravín (tuky nezhorknú, ovocie nehnedne, mrazené potraviny nemajú pachuť, mäso sa nezafarbí a navyše si zachová svoju pôvodnú chuť a arómu).

Losos vo vákuových vreckách


Užitočné tipy a informácie o vákuovom balení:

Pri príprave a vykonávaní procesov vákuového balenia venujte pozornosť nasledujúcim bodom a dodržiavajte nasledujúce pravidlá pre optimalizáciu konzervácie potravín:

• Aby sa zabránilo šíreniu mikroorganizmov, musia sa prísne dodržiavať hygienické normy.
• Pred vákuovým balením potravín si dôkladne umyte ruky.
• Umyte všetky nástroje a povrchy, ktoré môžu prísť do kontaktu s potravinami.
• Ak je to možné, pri spracovaní používajte rukavice
• Pre zabezpečenie dobrého utesnenia (tesnosti) udržiavajte vnútorný okraj fóliového vrecka čistý.
• Balené potraviny kupované v obchode je možné prebaliť pomocou vákuového balenia, aby sa dlhšie zachovala čerstvosť a chuť potravín. Takéto výrobky by sa však mali spotrebovať pred dátumom spotreby. Dodržujte vyššie uvedené pokyny na prevákuovanie a mrazenie.
• Prebalené potraviny musia byť spotrebované pred dátumom spotreby uvedeným na originálnom obale!
• Rozmrazené alebo zohriate potraviny by sa nemali znovu zmrazovať.
• Balené potraviny podliehajúce skaze neskladujte pri izbovej teplote, ale ihneď ich vložte do chladničky alebo mrazničky. Teplota v chladničke alebo mrazničke by mala byť rovnomerná.

Široký sortiment vákuových vreciek

PODOBNÉ PRÍSPEVKY