
Ako dlho vydrží mrazené mäso? Ako dlho sa dajú skladovať mrazené ryby alebo zelenina? Ako dlho vydrží údeniny? Tieto otázky sú v dnešnej dobe rastúcich cien potravín čoraz dôležitejšie. Rovnako ako je čoraz dôležitejšie, aby sme potraviny, ktoré si kupujeme za naše drahé peniaze, mohli bezpečne skladovať čo najdlhšie.
Poznáme a používame mnoho metód domácej konzervácie, ale tou, ktorá funguje najlepšie, je mrazenie. Je to jednoduché, spoľahlivé a nevyžaduje si žiadne odborné znalosti. Je pravda, že často nevieme, čo sa dá zmraziť a na ako dlho. Túto medzeru by sme chceli vyplniť nasledujúcim súhrnom.
Chceli by sme tiež upozorniť na skutočnosť, že existuje metóda konzervácie, ktorá dokáže dokonca zdvojnásobiť trvanlivosť našich chladených a mrazených potravín.
Toto je vysávanie.
Vákuovo balené potraviny majú oveľa dlhšiu trvanlivosť ako bežné.
Napríklad mrazené kuracie prsia sa dajú používať približne pol roka bez straty kvality.
To isté sa dá zmraziť vo vákuovej fólii a používať 2-3 roky!
Ale to neplatí len pre mrazené potraviny. Vlašské orechy uchovávané v chladničke si zachovajú svoju kvalitu 5 – 6 mesiacov. Vákuovo balené však môžu vydržať až 2 roky!
Prečo?
Jednoduché. Významnú časť kazenia potravín spôsobujú baktérie, ktoré na rast potrebujú kyslík. Ak potraviny nie sú vystavené vzduchu, baktérie nemôžu rásť, takže si potraviny môžu zachovať svoju kvalitu oveľa dlhšie.
A to platí rovnako pre potraviny uložené v mrazničke, chladničke a špajzi.
Hlavné výhody vákuového skladovania potravín:
- Uskladnené potraviny môžete používať oveľa dlhšie.
- Koniec s mäsom „spáleným v mrazničke“.
- Počas mrazenia sa vo vákuovo balených potravinách netvoria ľadové kryštáliky.
- Sezónne potraviny môžete tiež skladovať dlhšie.
- Hotové jedlá si môžete tiež odložiť na neskôr.
- Znižuje sa plytvanie potravinami.
- Šetrí to peniaze.
- Šetrí to čas.
A teraz sa pozrime na to, ako dlho sa dajú jednotlivé druhy potravín skladovať tradičným spôsobom a vákuovo balené!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mäso
Mäso by sa vo všeobecnosti malo spotrebovať do niekoľkých dní od nákupu. Vákuové balenie však môže trvanlivosť predĺžiť až štvornásobne.
Mäso |
Skladovanie |
Normálne |
Vákuovo balené |
Hovädzie, bravčové, hydinové a jahňacie mäso |
Mraznička |
6 mesiacov |
2-3 roky |
Mleté mäso |
Mraznička |
4 mesiace |
1 rok |
Kačica a hus |
Mraznička |
6 mesiacov |
2-3 roky |
Jelenie mäso |
Mraznička |
4-6 mesiacov |
2 roky |
Spracované mäso (napr. údeniny) |
Mraznička |
1-2 mesiace |
6-8 mesiacov |
Údená klobása |
Mraznička |
1 rok |
2-3 roky |
Slanina |
Mraznička |
3 mesiace |
1 rok |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ryby
Ryby sú na skladovanie ešte citlivejšie ako mäso, a preto sa v prípade morských plodov, ak je to možné, ešte viac odporúča zlepšiť kvalitu konzervácie vákuovaním.
Druhy rýb |
Skladovanie |
Normálne |
Vákuovo balené |
Ryby |
Mraznička |
3-12 mesiacov |
2 roky |
Homár a krevety |
Mraznička |
6-12 mesiacov |
1-2 roky |
Rakovina |
Mraznička |
2 mesiace |
8-10 mesiacov |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zelenina
Vákuové balenie môže pomôcť dlhšie zachovať čerstvosť a nutričnú hodnotu zeleniny. Aj na konci zimy si môžeme vychutnať chuť zeleniny uskladnenej v lete. Je však dôležité poznamenať, že väčšina zeleniny sa musí pred zmrazením blanšírovať.
Zelenina |
Skladovanie |
Normálne |
Vákuovo balené |
Kapusta, karfiol |
Mraznička |
8 mesiacov |
2-3 roky |
Zelený hrášok |
Mraznička |
8 mesiacov |
2-3 roky |
Zelené fazuľky |
Mraznička |
8 mesiacov |
2-3 roky |
Kaleráb |
Mraznička |
8 mesiacov |
2-3 roky |
Brokolica, ružičkový kel |
Mraznička |
8 mesiacov |
2-3 roky |
Mrkva |
Mraznička |
8 mesiacov |
2-3 roky |
Repa |
Mraznička |
8 mesiacov |
2-3 roky |
Zeler |
Mraznička |
8 mesiacov |
2-3 roky |
Špargľa |
Mraznička |
8 mesiacov |
2-3 roky |
Špenát |
Mraznička |
8 mesiacov |
2-3 roky |
Kukurica |
Mraznička |
8 mesiacov |
2-3 roky |
Petržlen, zeler |
Mraznička |
6 mesiacov |
1-2 roky |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovocie
Podobne ako zelenina, aj ovocie sa dá mraziť vo vákuu. Jahody si teraz v zime môžete vychutnať nielen ako džem.
Ovocie |
Skladovanie |
Normálne |
Vákuovo balené |
Slivka, broskyňa |
Mraznička |
6-12 mesiacov |
1-3 roky |
Marhuľa |
Mraznička |
6-12 mesiacov |
1-3 roky |
Jablko, hruška |
Chladnička |
2-4 týždne |
2 mesiace |
Citrón, pomaranč, grapefruit, limetka |
Chladnička |
1-2 týždne |
4 týždne |
Ananás |
Chladnička |
1-2 týždne |
4 týždne |
Paradajka |
Mraznička |
1-2 týždne |
6-12 mesiacov |
Jahody |
Chladnička / Mraznička |
1-3 dni / 3 mesiace |
1 týždeň / 6 mesiacov |
Sólo |
Chladnička / Mraznička |
4-6 dní / 4 mesiace |
2 týždne / 8 mesiacov |
Černice a maliny |
Chladnička / Mraznička |
1-3 dni / 3 mesiace |
1 týždeň / 6 mesiacov |
Čučoriedka |
Chladnička / Mraznička |
3-6 dní / 4 mesiace |
2 týždne / 8 mesiacov |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pekárenské výrobky
Pečené dobroty sa dajú zmraziť aj vo vákuu, čím sa ochráni pred vyschnutím, kazením, kysnutím alebo dokonca plesňou. Nakoniec nemusíte vyhadzovať zvyšné krajce.
Pekárenské výrobky |
Skladovanie |
Normálne |
Vákuovo balené |
Chlieb, bagely, pečivo |
Mraznička |
2-3 mesiace |
1-3 roky |
Koláče (kupované v obchode) |
Chladnička / Mraznička |
1 mesiac / 12-18 mesiacov |
3 mesiace / 2 roky |
Koláče (domáce) |
Špajza/Mraznička |
3-5 dní / 6-12 mesiacov |
2 týždne / 2 roky |
Cesto na pečivo |
Mraznička |
1-2 dni / 3 mesiace |
1 rok |
Muffiny |
Mraznička |
6-12 mesiacov |
2 roky |
Vafle |
Mraznička |
1 mesiac |
1 rok |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Syry
Konzervovanie mliečnych výrobkov doma je chúlostivá oblasť, ktorá sa odporúča len tým najskúsenejším. Syry z tejto skupiny produktov však tiež nespôsobujú žiadne problémy.
Syry |
Skladovanie |
Normálne |
Vákuovo balené |
Švajčiarske tvrdé a polotvrdé syry |
Mraznička |
1-2 týždne |
4-8 mesiacov |
Čedar |
Mraznička |
1-2 týždne |
4-8 mesiacov |
Parmezán |
Mraznička |
1 mesiac |
4-8 mesiacov |
Poznámka: Nezmrazujte syry brie a camembert, ricottu a tvaroh.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Orechy a olejnaté semená
Orechy a semená bežne nemrazíme, ale vákuové balenie funguje aj v chlade špajze a výrazne predlžuje ich trvanlivosť. Vákuové balenie zabraňuje vniknutiu vlhkosti a spomaľuje oxidáciu, ktorá vedie k žltnutiu.
Kôstkovice, olejnaté semená |
Skladovanie |
Normálne |
Vákuovo balené |
Vlašské orechy, arašidy |
Komora |
6 mesiacov |
2 roky |
Mandľový |
Komora |
6 mesiacov |
2 roky |
Pistácie |
Komora |
6 mesiacov |
2 roky |
Slnečnicové semienka |
Komora |
6 mesiacov |
2 roky |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Suché a práškové krmivá
Cestoviny, ryža a dokonca aj múka sa dajú vákuovo uzavrieť, aby sa zachovala ich kvalita. Vákuové tesnenie chráni pred škodcami a hmyzom, ako aj pred vlhkosťou zo vzduchu. Taktiež sa tým zabráni stvrdnutiu práškových potravín.
Suché a práškové krmivá |
Skladovanie |
Normálne |
Vákuovo balené |
Sušené cestoviny |
Komora |
1-2 roky |
2-3 roky |
Ryža (biela) |
Komora |
1-2 roky |
2-3 roky |
Ryža (hnedá) |
Komora |
6 mesiacov |
1 rok |
Múka |
Komora |
5-6 mesiacov |
1-2 roky |
Múka (celozrnná) |
Komora |
5-6 mesiacov |
1-2 roky |
Cukor a hnedý cukor |
Komora |
5-6 mesiacov |
1-2 roky |
Strukoviny a obilniny |
Komora |
6 mesiacov |
1-2 roky |
Nevarené obilniny |
Komora |
1 rok |
1-2 roky |
Jedlé obilniny |
Komora |
1 rok |
1-2 roky |
Sušienky |
Komora |
1-2 týždne |
4-8 týždňov |
Čipsy |
Komora |
1-2 týždne |
4-8 týždňov |
Sušené mlieko |
Komora |
5-6 mesiacov |
1-2 roky |
Prášok do pečiva |
Komora |
18 mesiacov |
2 roky |
Sóda bikarbóna |
Komora |
2 roky |
2-3 roky |
Kokosové vločky |
Komora |
5-6 mesiacov |
1-2 roky |
Želatína |
Komora |
18 mesiacov |
2 roky |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tekuté hotové jedlá a potravinárske prísady
Polievky, vývary, omáčky, marinády a šťavy sa dajú tiež vákuovo uzavrieť, aby sa v prípade potreby mohli neskôr počas varenia vybrať. Komorové vákuovacie baličky sú najlepšie na vákuové uzatváranie tekutých potravín, ale s trochou zručnosti to zvládnu aj tí, ktorí komorovú vákuovačku nemajú. Pre menej tekuté materiály, ako sú husté omáčky, môžeme použiť gravitáciu: ak je vákuovačka vyššie ako vákuové vrecko, dokáže z vrecka odsať vzduch bez toho, aby so sebou vzala omáčku. Pre veľmi tekuté veci, ako je redšia polievka alebo vývar, stačí tekutinu zmraziť a vložiť ju do vákuového vrecka. Viac o vákuovom uzatváraní tekutín >>
Tekuté potraviny |
Skladovanie |
Normálne |
Vákuovo balené |
Polievky |
Mraznička |
3-6 mesiacov |
1-2 roky |
Omáčky |
Mraznička |
3-6 mesiacov |
1-2 roky |
Uhorky |
Mraznička |
3-6 mesiacov |
1-2 roky |
Oleje, koreninové oleje (bez konzervačných látok) |
Mraznička |
3-6 mesiacov |
1-2 roky |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Káva, čaj
Vákuové balenie výrazne predlžuje trvanlivosť kávy a čaju. Taktiež účinne zabraňuje zamoreniu hmyzom a rastu plesní.
Káva, čaj |
Skladovanie |
Normálne |
Vákuovo balené |
Kávové zrná |
Špajza / Mraznička |
1-3 mesiace / 6-8 mesiacov |
1 rok / 2-3 roky |
Mletá káva |
Špajza / Mraznička |
1-2 mesiace / 4-6 mesiacov |
5-6 mesiacov / 2 roky |
Čaj (voľne ložený alebo filtrovaný) |
Špajza / Mraznička |
8-12 mesiacov |
1-2 roky |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Korenie
Naše starostlivo uchovávané koreniny a zmesi korenín sú vákuovo balené a bezpečné. Nedostanú sa k nim plesne, huby ani baktérie.
Korenie |
Skladovanie |
Normálne |
Vákuovo balené |
Sušené bylinky / zmesi korenín |
Komora |
1 rok |
1-3 roky |
Korenie (mleté) |
Komora |
6 mesiacov |
1 rok |
Korenie (celé) |
Komora |
1-2 roky |
2-3 roky |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dôležité
- Vždy používajte kvalitnú vákuovú fóliu alebo vákuové vrecká , prípadne vákuový stroj schopný vytvoriť čo najlepšie vákuum.
- Pri vysávaní by sme mali prísne dodržiavať hygienické pravidlá. Obzvlášť dôležité je pracovať s čistými rukami a čistým náradím.
- Pri vákuovom balení sa oplatí vytvárať jednotkové balenia (porcie), kde vieme, koľko danej potraviny naraz použijeme. Takto otvoríme len toľko, koľko potrebujeme.
- Pri vákuovaní vždy uveďte na vrecku (napr. na štítku) čas vákuovania, presný obsah vrecka a odporúča sa uviesť aj hmotnosť potravín uložených vo vrecku.
- Trvanlivosť všetkých potravín je ovplyvnená ich čerstvosťou pri skladovaní. Čím čerstvejšie dokážeme potraviny vákuovo uzavrieť, tým dlhšie zostanú jedlé.
- V článku sme vypočítali nasledujúce teploty a teplotné rozsahy:
- Mraznička: -18 °C
- Chladnička: medzi 0-4 ⁰C
- Skladovacia miestnosť: v lete 12 – 16 °C, v zime okolo 5 °C