Ako dlho vydržia potraviny a ako môžeme predĺžiť ich trvanlivosť?

Trvanlivosť potravín

Ako dlho vydrží mrazené mäso? Ako dlho sa dajú skladovať mrazené ryby alebo zelenina? Ako dlho vydrží údeniny? Tieto otázky sú v dnešnej dobe rastúcich cien potravín čoraz dôležitejšie. Rovnako ako je čoraz dôležitejšie, aby sme potraviny, ktoré si kupujeme za naše drahé peniaze, mohli bezpečne skladovať čo najdlhšie.

Poznáme a používame mnoho metód domácej konzervácie, ale tou, ktorá funguje najlepšie, je mrazenie. Je to jednoduché, spoľahlivé a nevyžaduje si žiadne odborné znalosti. Je pravda, že často nevieme, čo sa dá zmraziť a na ako dlho. Túto medzeru by sme chceli vyplniť nasledujúcim súhrnom.

Chceli by sme tiež upozorniť na skutočnosť, že existuje metóda konzervácie, ktorá dokáže dokonca zdvojnásobiť trvanlivosť našich chladených a mrazených potravín.

Toto je vysávanie.

O vysávaní

Vákuovo balené potraviny majú oveľa dlhšiu trvanlivosť ako bežné.

Napríklad mrazené kuracie prsia sa dajú používať približne pol roka bez straty kvality.
To isté sa dá zmraziť vo vákuovej fólii a používať 2-3 roky!

Ale to neplatí len pre mrazené potraviny. Vlašské orechy uchovávané v chladničke si zachovajú svoju kvalitu 5 – 6 mesiacov. Vákuovo balené však môžu vydržať až 2 roky!

Prečo?

Jednoduché. Významnú časť kazenia potravín spôsobujú baktérie, ktoré na rast potrebujú kyslík. Ak potraviny nie sú vystavené vzduchu, baktérie nemôžu rásť, takže si potraviny môžu zachovať svoju kvalitu oveľa dlhšie.
A to platí rovnako pre potraviny uložené v mrazničke, chladničke a špajzi.

Hlavné výhody vákuového skladovania potravín:

  • Uskladnené potraviny môžete používať oveľa dlhšie.

  • Koniec s mäsom „spáleným v mrazničke“.

  • Počas mrazenia sa vo vákuovo balených potravinách netvoria ľadové kryštáliky.

  • Sezónne potraviny môžete tiež skladovať dlhšie.

  • Hotové jedlá si môžete tiež odložiť na neskôr.

  • Znižuje sa plytvanie potravinami.

  • Šetrí to peniaze.

  • Šetrí to čas.

A teraz sa pozrime na to, ako dlho sa dajú jednotlivé druhy potravín skladovať tradičným spôsobom a vákuovo balené!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trvanlivosť mäsa



Mäso

Mäso by sa vo všeobecnosti malo spotrebovať do niekoľkých dní od nákupu. Vákuové balenie však môže trvanlivosť predĺžiť až štvornásobne.

Mäso

Skladovanie

Normálne

Vákuovo balené

Hovädzie, bravčové, hydinové a jahňacie mäso

Mraznička

6 mesiacov

2-3 roky

Mleté mäso

Mraznička

4 mesiace

1 rok

Kačica a hus

Mraznička

6 mesiacov

2-3 roky

Jelenie mäso

Mraznička

4-6 mesiacov

2 roky

Spracované mäso (napr. údeniny)

Mraznička

1-2 mesiace

6-8 mesiacov

Údená klobása

Mraznička

1 rok

2-3 roky

Slanina

Mraznička

3 mesiace

1 rok

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ryby

Ryby

Ryby sú na skladovanie ešte citlivejšie ako mäso, a preto sa v prípade morských plodov, ak je to možné, ešte viac odporúča zlepšiť kvalitu konzervácie vákuovaním.

Druhy rýb

Skladovanie

Normálne

Vákuovo balené

Ryby

Mraznička

3-12 mesiacov

2 roky

Homár a krevety

Mraznička

6-12 mesiacov

1-2 roky

Rakovina

Mraznička

2 mesiace

8-10 mesiacov

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zelenina

Zelenina

Vákuové balenie môže pomôcť dlhšie zachovať čerstvosť a nutričnú hodnotu zeleniny. Aj na konci zimy si môžeme vychutnať chuť zeleniny uskladnenej v lete. Je však dôležité poznamenať, že väčšina zeleniny sa musí pred zmrazením blanšírovať.

Zelenina

Skladovanie

Normálne

Vákuovo balené

Kapusta, karfiol

Mraznička

8 mesiacov

2-3 roky

Zelený hrášok

Mraznička

8 mesiacov

2-3 roky

Zelené fazuľky

Mraznička

8 mesiacov

2-3 roky

Kaleráb

Mraznička

8 mesiacov

2-3 roky

Brokolica, ružičkový kel

Mraznička

8 mesiacov

2-3 roky

Mrkva

Mraznička

8 mesiacov

2-3 roky

Repa

Mraznička

8 mesiacov

2-3 roky

Zeler

Mraznička

8 mesiacov

2-3 roky

Špargľa

Mraznička

8 mesiacov

2-3 roky

Špenát

Mraznička

8 mesiacov

2-3 roky

Kukurica

Mraznička

8 mesiacov

2-3 roky

Petržlen, zeler

Mraznička

6 mesiacov

1-2 roky

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovocie

Ovocie

Podobne ako zelenina, aj ovocie sa dá mraziť vo vákuu. Jahody si teraz v zime môžete vychutnať nielen ako džem.

Ovocie

Skladovanie

Normálne

Vákuovo balené

Slivka, broskyňa

Mraznička

6-12 mesiacov

1-3 roky

Marhuľa

Mraznička

6-12 mesiacov

1-3 roky

Jablko, hruška

Chladnička

2-4 týždne

2 mesiace

Citrón, pomaranč, grapefruit, limetka

Chladnička

1-2 týždne

4 týždne

Ananás

Chladnička

1-2 týždne

4 týždne

Paradajka

Mraznička

1-2 týždne

6-12 mesiacov

Jahody

Chladnička / Mraznička

1-3 dni / 3 mesiace

1 týždeň / 6 mesiacov

Sólo

Chladnička / Mraznička

4-6 dní / 4 mesiace

2 týždne / 8 mesiacov

Černice a maliny

Chladnička / Mraznička

1-3 dni / 3 mesiace

1 týždeň / 6 mesiacov

Čučoriedka

Chladnička / Mraznička

3-6 dní / 4 mesiace

2 týždne / 8 mesiacov


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pekárenské výrobky

Pekárenské výrobky

Pečené dobroty sa dajú zmraziť aj vo vákuu, čím sa ochráni pred vyschnutím, kazením, kysnutím alebo dokonca plesňou. Nakoniec nemusíte vyhadzovať zvyšné krajce.

Pekárenské výrobky

Skladovanie

Normálne

Vákuovo balené

Chlieb, bagely, pečivo

Mraznička

2-3 mesiace

1-3 roky

Koláče (kupované v obchode)

Chladnička / Mraznička

1 mesiac / 12-18 mesiacov

3 mesiace / 2 roky

Koláče (domáce)

Špajza/Mraznička

3-5 dní / 6-12 mesiacov

2 týždne / 2 roky

Cesto na pečivo

Mraznička

1-2 dni / 3 mesiace

1 rok

Muffiny

Mraznička

6-12 mesiacov

2 roky

Vafle

Mraznička

1 mesiac

1 rok

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Syry

Syry

Konzervovanie mliečnych výrobkov doma je chúlostivá oblasť, ktorá sa odporúča len tým najskúsenejším. Syry z tejto skupiny produktov však tiež nespôsobujú žiadne problémy.

Syry

Skladovanie

Normálne

Vákuovo balené

Švajčiarske tvrdé a polotvrdé syry

Mraznička

1-2 týždne

4-8 mesiacov

Čedar

Mraznička

1-2 týždne

4-8 mesiacov

Parmezán

Mraznička

1 mesiac

4-8 mesiacov

Poznámka: Nezmrazujte syry brie a camembert, ricottu a tvaroh.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Orechy a olejnaté semená

Orechy a olejnaté semená

Orechy a semená bežne nemrazíme, ale vákuové balenie funguje aj v chlade špajze a výrazne predlžuje ich trvanlivosť. Vákuové balenie zabraňuje vniknutiu vlhkosti a spomaľuje oxidáciu, ktorá vedie k žltnutiu.

Kôstkovice, olejnaté semená

Skladovanie

Normálne

Vákuovo balené

Vlašské orechy, arašidy

Komora

6 mesiacov

2 roky

Mandľový

Komora

6 mesiacov

2 roky

Pistácie

Komora

6 mesiacov

2 roky

Slnečnicové semienka

Komora

6 mesiacov

2 roky


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Suché a práškové krmivá

Suché a práškové krmivá

Cestoviny, ryža a dokonca aj múka sa dajú vákuovo uzavrieť, aby sa zachovala ich kvalita. Vákuové tesnenie chráni pred škodcami a hmyzom, ako aj pred vlhkosťou zo vzduchu. Taktiež sa tým zabráni stvrdnutiu práškových potravín.

Suché a práškové krmivá

Skladovanie

Normálne

Vákuovo balené

Sušené cestoviny

Komora

1-2 roky

2-3 roky

Ryža (biela)

Komora

1-2 roky

2-3 roky

Ryža (hnedá)

Komora

6 mesiacov

1 rok

Múka

Komora

5-6 mesiacov

1-2 roky

Múka (celozrnná)

Komora

5-6 mesiacov

1-2 roky

Cukor a hnedý cukor

Komora

5-6 mesiacov

1-2 roky

Strukoviny a obilniny

Komora

6 mesiacov

1-2 roky

Nevarené obilniny

Komora

1 rok

1-2 roky

Jedlé obilniny

Komora

1 rok

1-2 roky

Sušienky

Komora

1-2 týždne

4-8 týždňov

Čipsy

Komora

1-2 týždne

4-8 týždňov

Sušené mlieko

Komora

5-6 mesiacov

1-2 roky

Prášok do pečiva

Komora

18 mesiacov

2 roky

Sóda bikarbóna

Komora

2 roky

2-3 roky

Kokosové vločky

Komora

5-6 mesiacov

1-2 roky

Želatína

Komora

18 mesiacov

2 roky

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tekuté hotové jedlá a potravinárske prísady

Polievky, vývary, omáčky, marinády a šťavy sa dajú tiež vákuovo uzavrieť, aby sa v prípade potreby mohli neskôr počas varenia vybrať. Komorové vákuovacie baličky sú najlepšie na vákuové uzatváranie tekutých potravín, ale s trochou zručnosti to zvládnu aj tí, ktorí komorovú vákuovačku nemajú. Pre menej tekuté materiály, ako sú husté omáčky, môžeme použiť gravitáciu: ak je vákuovačka vyššie ako vákuové vrecko, dokáže z vrecka odsať vzduch bez toho, aby so sebou vzala omáčku. Pre veľmi tekuté veci, ako je redšia polievka alebo vývar, stačí tekutinu zmraziť a vložiť ju do vákuového vrecka. Viac o vákuovom uzatváraní tekutín >>

Tekuté potraviny

Skladovanie

Normálne

Vákuovo balené

Polievky

Mraznička

3-6 mesiacov

1-2 roky

Omáčky

Mraznička

3-6 mesiacov

1-2 roky

Uhorky

Mraznička

3-6 mesiacov

1-2 roky

Oleje, koreninové oleje (bez konzervačných látok)

Mraznička

3-6 mesiacov

1-2 roky

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Káva, čaj

Káva, čaj

Vákuové balenie výrazne predlžuje trvanlivosť kávy a čaju. Taktiež účinne zabraňuje zamoreniu hmyzom a rastu plesní.

Káva, čaj

Skladovanie

Normálne

Vákuovo balené

Kávové zrná

Špajza / Mraznička

1-3 mesiace / 6-8 mesiacov

1 rok / 2-3 roky

Mletá káva

Špajza / Mraznička

1-2 mesiace / 4-6 mesiacov

5-6 mesiacov / 2 roky

Čaj (voľne ložený alebo filtrovaný)

Špajza / Mraznička

8-12 mesiacov

1-2 roky

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Korenie

Korenie

Naše starostlivo uchovávané koreniny a zmesi korenín sú vákuovo balené a bezpečné. Nedostanú sa k nim plesne, huby ani baktérie.

Korenie

Skladovanie

Normálne

Vákuovo balené

Sušené bylinky / zmesi korenín

Komora

1 rok

1-3 roky

Korenie (mleté)

Komora

6 mesiacov

1 rok

Korenie (celé)

Komora

1-2 roky

2-3 roky

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vákuový baliaci stroj a vákuová fólia

Dôležité

  1. Vždy používajte kvalitnú vákuovú fóliu alebo vákuové vrecká , prípadne vákuový stroj schopný vytvoriť čo najlepšie vákuum.

  2. Pri vysávaní by sme mali prísne dodržiavať hygienické pravidlá. Obzvlášť dôležité je pracovať s čistými rukami a čistým náradím.
  3. Pri vákuovom balení sa oplatí vytvárať jednotkové balenia (porcie), kde vieme, koľko danej potraviny naraz použijeme. Takto otvoríme len toľko, koľko potrebujeme.
  4. Pri vákuovaní vždy uveďte na vrecku (napr. na štítku) čas vákuovania, presný obsah vrecka a odporúča sa uviesť aj hmotnosť potravín uložených vo vrecku.
  5. Trvanlivosť všetkých potravín je ovplyvnená ich čerstvosťou pri skladovaní. Čím čerstvejšie dokážeme potraviny vákuovo uzavrieť, tým dlhšie zostanú jedlé.
  6. V článku sme vypočítali nasledujúce teploty a teplotné rozsahy:
    • Mraznička: -18 °C
    • Chladnička: medzi 0-4 ⁰C
    • Skladovacia miestnosť: v lete 12 – 16 °C, v zime okolo 5 °C

PODOBNÉ PRÍSPEVKY