Restované bravčové stehno plnené vnútornosťami so zeleninovou šošovicou a horčicovým steakom

Szuvidált, belsőségekkel töltött malaccomb zöldséges lencsével és mustáros pecsenyelével

Restované bravčové stehno plnené vnútornosťami so zeleninovou šošovicou a horčicovým steakom

Toto jedlo je skutočným gurmánskym dobrodružstvom – najmä pre tých, ktorí milujú precízne pripravené mäsové pokrmy s plnou chuťou. Vďaka sous-vide vareniu zostáva plnená bravčová noha krehká a šťavnatá a pomaly varená zeleninová šošovica a mierne kyslá pečená omáčka sú perfektným doplnkom na tanieri. Tento recept je vynikajúci nielen na slávnostný stôl, ale aj na špeciálny nedeľný obed.

Ingrediencie pre 4 osoby

Na mäso

  • 1 stehno z dojčiacej svine (cca 2 kg), vykostené, s kožou

  • 50 ml kondenzovaného hovädzieho vývaru

  • 1 polievková lyžica zhnednutého masla

  • Soľ, čerstvo mleté ​​korenie

  • Bravčové brucho alebo slanina na tvarovanie

Na náplň

  • 100 g bravčovej pečene

  • 1 malá oblička (prasaťa alebo teľa)

  • 200 g slaniny

  • 150 g slaninovej masti

  • 100 g teľacej žľazy alebo vyprážanej pečene (ak je k dispozícii)

  • 50 g šalotky

  • 50 g nasekaných húb

  • 10 cl kondenzovanej omáčky z pečeného mäsa

  • 10 g dijonskej horčice

  • 10 g horčice Maux

  • 1 štipka cukru

  • Čerstvá petržlenová vňať

  • Soľ, korenie

  • Maslo, olivový olej

Na šošovicu a ozdobu

  • 240 g zelenej šošovice (typu Puy)

  • 1 červená cibuľa (posiata klinčekmi)

  • 1 bobkový list, tymian, petržlenová vňať

  • 150 g mrkvy

  • 50 g zeleru

  • 200 g slaninovej kôry (voliteľné)

  • 30 g šalotky

  • Olivový olej, soľ, korenie

Príprava

1. Pripravte si plnku

Pečeň, obličky, slaninu a teľaciu žľazu nakrájajte na malé kocky a pomeľte ich. Teľaciu žľazu (alebo tučnú pečeň) najskôr krátko blanšírujte a potom opečte na masle. Na masle orestujte cibuľu a šampiňóny, pridajte nasekanú petržlenovú vňať a vmiešajte šťavu z pečenia. Všetko nechajte vychladnúť a zmiešajte s ostatnými ingredienciami. Nakoniec dochutte horčicou, cukrom, soľou a korením.

2. Vyplnenie a tvarovanie stehna

Vnútornú stranu vykosteného stehna osoľte a okoreňte, naplňte ho pripravenou zmesou, potom mäso preložte späť a pevne ho zabaľte do bravčovej brušnej alebo slaninovej masti. Vložte ho do vákuového vrecka spolu s trochou kondenzovanej steakovej omáčky a rozpáleným maslom.

3. Varenie metódou sous vide

Plnená stehná sa vákuovo balia a varia metódou sous-vide vo vodnom kúpeli pri teplote 63 °C počas 8 hodín . Počas tejto doby mäso úplne zmäkne, ale stále sa dá krájať.

Po uvarení ihneď vložte do ľadovej vody, aby vychladli, a zastavte tepelnú úpravu.

4. Vytvorenie kruhu šošovky

Zelenú šošovicu pomaly varte v studenej vode s korením (cibuľa, bobkový list, tymian, petržlenová vňať). V poslednej tretine varenia osoľte. Keď šošovica zmäkne, sceďte ju, ale tekutinu z varenia si ponechajte.

Zeleninu (mrkvu, zeler, šalotku) orestujte na masle, potom ju zmiešajte s trochou steakovej omáčky a šťavou z varenia. Vmiešajte šošovicu do zeleninového základu a nechajte, aby sa chute spojili.

Kôra zo slaniny sa varí v samostatnom vákuovom balení pri teplote 68 °C počas 3 hodín , potom sa ochladí, osmaží do chrumkava a pred podávaním sa ňou posype šošovica.

5. Dokončenie mäsa

Stehno pripravené sous vide vyberte z vrecka, osušte ho a pečte v horúcej rúre alebo pod grilom 10–15 minút , pričom ho neustále potriete zvyšnou steakovou omáčkou, aby ste získali peknú, lesklú, zlatohnedú kôrku.

Zvyšnú šťavu dochutíme trochou vínneho octu – to bude horčicová omáčka z pečeného mäsa, ktorú podávame samostatne.

Podávanie

Plnená stehná sa pred krájaním čerstvo okorenia a krája sa pri stole pri podávaní. Zeleninová šošovica sa podáva na samostatnom tanieri, posypaná chrumkavou slaninkou. Kyslá omáčka s horčicovou príchuťou sa podáva v samostatnom malom tanieriku.

Tip

Toto jedlo je dokonalým príkladom toho, čoho viac dokáže sous vide: dlhé varenie pri nízkej teplote zaručuje šťavnaté, rovnomerne prepečené mäso, ktoré zostane krájateľné. Vákuové balenie zachováva arómy a šťavy a konečný výsledok je elegantný aj rustikálny zároveň.