Táto torta je klenotom každej dovolenky! Jemná krémová poleva, mäkké cesto a harmonická kombinácia čerstvého ovocia robia tento dezert dokonalým. Recept bol pripravený pomocou Thermomixu , vďaka čomu je príprava jednoduchšia a rýchlejšia, ale samozrejme sa dá pripraviť aj tradičným spôsobom.
Zloženie
Poleva:

- 250 g kryštálového cukru
- 50 g smotany
- 180 g bielej čokolády (na varenie, nasekanej)
- 50 g masla (soleného alebo nesoleného, izbovej teploty)
- 100 g mascarpone
Koláč:
- Maslo (solené alebo nesolené, na vymastenie panvíc)
- Pšeničná múka (na vystlanie foriem)
- 150 g kryštálového cukru
- 100 g hnedého cukru
- 250 g masla (soleného alebo nesoleného, izbovej teploty)
- 1 vanilkový struk (iba semienka)
- 6 vajec
- 200 g mlieka
- 350 g pšeničnej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Šľahačka a ozdoba:
- 400 g smotany (min. 30 % tuku, vychladenej)
- 16 g fixačného prostriedku na penu
- 500 g miešaného čerstvého ovocia na ozdobu
Užitočné nástroje:
- Miska, forma na kuglof (22-24 cm), štvorcová forma na pečenie (23 cm x 23 cm), forma na chlieb (20 cm x 10,5 cm x 7,5 cm), cukrárske vrecko.
Príprava
Poleva:
-
Kryštálový cukor vložte do misky Thermomixu a rozmixujte na jemný cukor 15 sekúnd na rýchlosti 10. Odložte do misky.
-
Nalejte smotanu do miešacej misy a zahrievajte 3 minúty pri teplote 90 °C, rýchlosť 1 .
-
Pridajte nasekanú bielu čokoládu a počkajte 1 minútu , kým nezmäkne. Potom mixujte 2 minúty na rýchlosti 1 , kým zmes nebude úplne hladká. Odložte do misky.
-
Zmäknuté maslo dajte do miešacej misy a mixujte 25 sekúnd na rýchlosti 4, kým nevznikne nadýchané maslo.
-
Pridajte odložený práškový cukor a mascarpone a potom mixujte 2 minúty na rýchlosti 3 .
-
Nakoniec pridajte odloženú bielu čokoládu a mixujte 2 minúty na rýchlosti 3. Pred natretím na koláč vložte polevu do chladničky, aby dostatočne vychladla.
Koláč:
-
Predhrejte rúru na 170 °C . Vymastite a vysypte múkou formu na kuglof (Ø 22 cm) , štvorcovú formu na pečenie (23 cm x 23 cm) a formu na chlieb (20 cm x 10,5 cm x 7,5 cm) .
-
Do miešacej misy dajte kryštálový cukor a hnedý cukor a rozmixujte ich na jemný prášok 15 sekúnd pri rýchlosti 10 .
-
Vložte metličku . Pridajte maslo izbovej teploty a vyškrabané semienka z vanilkového struku a potom miešajte 4 minúty na rýchlosti 3,5, kým nevznikne krémová zmes.
-
Pridajte vajcia a mlieko a pokračujte v miešaní 15 sekúnd na rýchlosti 3 .
-
Nakoniec pridajte múku a prášok do pečiva a miešajte 15 sekúnd na rýchlosti 3. Odstráňte metličku.
-
Cesto rozdeľte do foriem a uistite sa, že každá forma má rovnakú výšku cesta. Pečte cesto pri teplote 170 °C približne 30 – 35 minút . Skontrolujte špajdľou, či je cesto prepečené. Po upečení nechajte cesto mierne vychladnúť, potom ho vyberte z foriem a nechajte úplne vychladnúť.
Šľahačka a ozdoba:
-
Vložte metličku do miešacej misy. Prilejte dobre vychladenú smotanu a šľahačku a potom šľahajte smotanu na rýchlosti 3 bez nastavovania času, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu. Vložte šľahačku do cukrárskeho vrecka.
-
Keď korpusy úplne vychladnú, môžeme začať zdobiť a skladať. Korpus upečený v okrúhlej tortovej forme prekrojíme na polovicu tak, aby sme získali dva tvary „C“. Číslo „0“ vytvoríme ich otočením oproti sebe. Korpus upečený v bochníkovej forme prekrojíme na polovicu a položíme ho na obe strany tvarov „C“, aby sme vytvorili celú „0“. Z štvorcového plechu vykrojíme podlhovastý tvar „1“.
-
Čísla poukladajte na veľký plech. Polevu rozotrite na jednotlivé vrstvy torty, potom na vrch a boky. Pomocou cukrárskeho vrecka naneste šľahačku na vrch torty a ozdobte čerstvým ovocím podľa vlastného výberu. Hotovú tortu nechajte vychladiť v chladničke a potom ju podávajte.