Tipy na vákuové balenie

Vákuumcsomagolási tippek

Najlepšie tipy na vákuové balenie!

Pri príprave a vykonávaní procesov vákuového balenia venujte pozornosť nasledujúcim bodom a dodržiavajte nasledujúce pravidlá pre optimalizáciu konzervácie potravín:

• Aby sa zabránilo šíreniu mikroorganizmov, musia sa prísne dodržiavať hygienické normy.

• Pred vákuovým balením potravín si dôkladne umyte ruky.

• Umyte všetky nástroje a povrchy, ktoré môžu prísť do kontaktu s potravinami.

• Ak je to možné, pri spracovaní používajte rukavice.

• Pre zabezpečenie dobrého utesnenia (tesnosti) udržiavajte vnútorný okraj fóliového vrecka čistý.

• Balené potraviny kupované v obchode je možné prebaliť pomocou vákuového balenia, aby sa dlhšie zachovala čerstvosť a chuť potravín. Takéto výrobky by sa však mali spotrebovať pred dátumom spotreby. Dodržujte vyššie uvedené tipy na prevákuovanie a mrazenie.

• Prebalené potraviny musia byť spotrebované pred dátumom spotreby uvedeným na originálnom obale!

• Rozmrazené alebo zohriate potraviny by sa nemali znovu zmrazovať.

• Balené potraviny podliehajúce skaze neskladujte pri izbovej teplote, ale ihneď ich vložte do chladničky alebo mrazničky. Teplota v chladničke alebo mrazničke by mala byť rovnomerná.

• Vákuovo balené potraviny skladujte rovnomerne v mrazničke alebo chladničke, aby sa rýchlejšie vychladili a zmrazili.

• Nepoužívajte plastové vrecká opakovane.

• Po zabalení musí byť obsah vrecúšok a dátum balenia vyznačený na povrchu fóliového vrecka.

• Pri vákuovom balení potravín, ktoré môžu ľahko prepichnúť fóliové vrecko, najskôr zabaľte špicaté konce potravín do papierovej utierky.

• Predtým, ako začnete baliť práškové alebo granulované potraviny, zabaľte ich do papierovej utierky, pretože tým zabránite vniknutiu potravín do spotrebiča.

• V prípade tvrdých potravín môže vo vrecku zostať vzduch, ktorý sa nedá odstrániť.

• Vákuovo balené potraviny, ktoré boli raz zohriate, sa musia spotrebovať. Ak necháte potraviny zohriate v obale vychladnúť pri izbovej teplote, v priebehu niekoľkých hodín sa môžu patologické mikroorganizmy rozmnožiť na úrovne nebezpečné pre ľudské zdravie.

• Potraviny podliehajúce skaze by sa mali konzumovať po opätovnom zohriatí alebo rozmrazení. Nekonzumujte potraviny podliehajúce skaze, ktoré boli dlho skladované pri izbovej teplote. Platí to najmä v prípade, ak má jedlo koncentrovanú omáčku alebo bolo skladované v prostredí s nízkym obsahom vzduchu, napríklad vo vákuu.

• Vákuové balenie predlžuje trvanlivosť suchých potravín. Napríklad potravín s vysokým obsahom tuku, ktoré sa pri vystavení teplu alebo slnečnému žiareniu pokrčia. Vákuové balenie tiež predlžuje trvanlivosť semienok, kokosových vločiek alebo obilnín. Skladujte ich na chladnom a tmavom mieste.

• Vákuové balenie nepredlžuje trvanlivosť ovocia a zeleniny, ako sú banány, jablká, zemiaky a niektoré druhy zeleniny, pokiaľ nie sú ošúpané.

• Pred vákuovým balením mäkkých a krehkých produktov, ako sú bobule a ryby, sa odporúča ich predmraziť. Po predmrazení ich môžete vákuovo zabaliť a vložiť späť do mrazničky.

• Niektoré druhy zeleniny, ako napríklad brokolica, produkujú plyny, preto sa odporúča ich pred vákuovým balením blanšírovať (krátko ich vložiť do horúcej vody). Po blanšírovaní sa môžu vákuovo baliť a zmraziť.


Potraviny uchovávané v mrazničke (-18 ± 2 °C)

Doba skladovania za normálnych podmienok

Doba skladovania vo vákuovom balení

Mäso

4-6 mesiacov

15 – 20 mesiacov

Ryby

3-4 mesiace

10-12 mesiacov

Zelenina

8-10 mesiacov

18 – 24 mesiacov

Potraviny skladované v bežnej chladničke (5 ± 2 °C)

Doba skladovania za normálnych podmienok

Doba skladovania vo vákuovom balení

Surové mäso

2-3 dni

6-9 dní

Čerstvé ryby

1 deň

3-4 dni

Jelenie mäso

2-3 dni

5-7 dní

Plátkovaná saláma

4-6 dní

20 – 25 dní

Saláma

7-15 dní

25 – 40 dní

Mäkký syr

5-7 dní

14 – 20 dní

Tvrdý a polotvrdý syr

15-20 dní

25 – 60 dní

Zelenina

1-3 dni

7-10 dní

Ovocie

5-7 dní

14 – 20 dní

Tepelne upravené potraviny skladované v bežnej chladničke (5 ± 2 °C)

Doba skladovania za normálnych podmienok

Doba skladovania vo vákuovom balení

Pyré a zeleninová polievka

2-3 dni

8-10 dní

Cestoviny/Rizoto/Lasagne

2-3 dni

6-8 dní

Varené a vyprážané mäso

3-5 dní

10-15 dní

Dezerty s plnkami (smotana a ovocie)

2-3 dni

6-8 dní

Suché koláče, dezerty

5 dní

18 – 20 dní

Olej na varenie

10-15 dní

25 – 40 dní

Potraviny skladované pri izbovej teplote (25 ± 2 °C)

Doba skladovania za normálnych podmienok

Doba skladovania vo vákuovom balení

Chlieb

1-2 dni

6-8 dní

Suché koláče

4-6 mesiacov

12 mesiacov

Cestoviny/Ryža

5-6 mesiacov

12 mesiacov

Múka

4-5 mesiacov

12 mesiacov

Sušené/sušené ovocie

3-4 mesiace

12 mesiacov

Mletá káva

2-3 mesiace

12 mesiacov

Čaj

5-6 mesiacov

12 mesiacov

Lyofilizované produkty

1-2 mesiace

12 mesiacov

Sušené mlieko

1-2 mesiace

12 mesiacov