Najlepšie tipy na vákuové balenie!
Pri príprave a vykonávaní procesov vákuového balenia venujte pozornosť nasledujúcim bodom a dodržiavajte nasledujúce pravidlá pre optimalizáciu konzervácie potravín:
• Aby sa zabránilo šíreniu mikroorganizmov, musia sa prísne dodržiavať hygienické normy.
• Pred vákuovým balením potravín si dôkladne umyte ruky.
• Umyte všetky nástroje a povrchy, ktoré môžu prísť do kontaktu s potravinami.
• Ak je to možné, pri spracovaní používajte rukavice.
• Pre zabezpečenie dobrého utesnenia (tesnosti) udržiavajte vnútorný okraj fóliového vrecka čistý.
• Balené potraviny kupované v obchode je možné prebaliť pomocou vákuového balenia, aby sa dlhšie zachovala čerstvosť a chuť potravín. Takéto výrobky by sa však mali spotrebovať pred dátumom spotreby. Dodržujte vyššie uvedené tipy na prevákuovanie a mrazenie.
• Prebalené potraviny musia byť spotrebované pred dátumom spotreby uvedeným na originálnom obale!
• Rozmrazené alebo zohriate potraviny by sa nemali znovu zmrazovať.
• Balené potraviny podliehajúce skaze neskladujte pri izbovej teplote, ale ihneď ich vložte do chladničky alebo mrazničky. Teplota v chladničke alebo mrazničke by mala byť rovnomerná.
• Vákuovo balené potraviny skladujte rovnomerne v mrazničke alebo chladničke, aby sa rýchlejšie vychladili a zmrazili.
• Nepoužívajte plastové vrecká opakovane.
• Po zabalení musí byť obsah vrecúšok a dátum balenia vyznačený na povrchu fóliového vrecka.
• Pri vákuovom balení potravín, ktoré môžu ľahko prepichnúť fóliové vrecko, najskôr zabaľte špicaté konce potravín do papierovej utierky.
• Predtým, ako začnete baliť práškové alebo granulované potraviny, zabaľte ich do papierovej utierky, pretože tým zabránite vniknutiu potravín do spotrebiča.
• V prípade tvrdých potravín môže vo vrecku zostať vzduch, ktorý sa nedá odstrániť.
• Vákuovo balené potraviny, ktoré boli raz zohriate, sa musia spotrebovať. Ak necháte potraviny zohriate v obale vychladnúť pri izbovej teplote, v priebehu niekoľkých hodín sa môžu patologické mikroorganizmy rozmnožiť na úrovne nebezpečné pre ľudské zdravie.
• Potraviny podliehajúce skaze by sa mali konzumovať po opätovnom zohriatí alebo rozmrazení. Nekonzumujte potraviny podliehajúce skaze, ktoré boli dlho skladované pri izbovej teplote. Platí to najmä v prípade, ak má jedlo koncentrovanú omáčku alebo bolo skladované v prostredí s nízkym obsahom vzduchu, napríklad vo vákuu.
• Vákuové balenie predlžuje trvanlivosť suchých potravín. Napríklad potravín s vysokým obsahom tuku, ktoré sa pri vystavení teplu alebo slnečnému žiareniu pokrčia. Vákuové balenie tiež predlžuje trvanlivosť semienok, kokosových vločiek alebo obilnín. Skladujte ich na chladnom a tmavom mieste.
• Vákuové balenie nepredlžuje trvanlivosť ovocia a zeleniny, ako sú banány, jablká, zemiaky a niektoré druhy zeleniny, pokiaľ nie sú ošúpané.
• Pred vákuovým balením mäkkých a krehkých produktov, ako sú bobule a ryby, sa odporúča ich predmraziť. Po predmrazení ich môžete vákuovo zabaliť a vložiť späť do mrazničky.
• Niektoré druhy zeleniny, ako napríklad brokolica, produkujú plyny, preto sa odporúča ich pred vákuovým balením blanšírovať (krátko ich vložiť do horúcej vody). Po blanšírovaní sa môžu vákuovo baliť a zmraziť.
Potraviny uchovávané v mrazničke (-18 ± 2 °C) |
Doba skladovania za normálnych podmienok |
Doba skladovania vo vákuovom balení |
Mäso |
4-6 mesiacov |
15 – 20 mesiacov |
Ryby |
3-4 mesiace |
10-12 mesiacov |
Zelenina |
8-10 mesiacov |
18 – 24 mesiacov |
Potraviny skladované v bežnej chladničke (5 ± 2 °C) |
Doba skladovania za normálnych podmienok |
Doba skladovania vo vákuovom balení |
Surové mäso |
2-3 dni |
6-9 dní |
Čerstvé ryby |
1 deň |
3-4 dni |
Jelenie mäso |
2-3 dni |
5-7 dní |
Plátkovaná saláma |
4-6 dní |
20 – 25 dní |
Saláma |
7-15 dní |
25 – 40 dní |
Mäkký syr |
5-7 dní |
14 – 20 dní |
Tvrdý a polotvrdý syr |
15-20 dní |
25 – 60 dní |
Zelenina |
1-3 dni |
7-10 dní |
Ovocie |
5-7 dní |
14 – 20 dní |
Tepelne upravené potraviny skladované v bežnej chladničke (5 ± 2 °C) |
Doba skladovania za normálnych podmienok |
Doba skladovania vo vákuovom balení |
Pyré a zeleninová polievka |
2-3 dni |
8-10 dní |
Cestoviny/Rizoto/Lasagne |
2-3 dni |
6-8 dní |
Varené a vyprážané mäso |
3-5 dní |
10-15 dní |
Dezerty s plnkami (smotana a ovocie) |
2-3 dni |
6-8 dní |
Suché koláče, dezerty |
5 dní |
18 – 20 dní |
Olej na varenie |
10-15 dní |
25 – 40 dní |
Potraviny skladované pri izbovej teplote (25 ± 2 °C) |
Doba skladovania za normálnych podmienok |
Doba skladovania vo vákuovom balení |
Chlieb |
1-2 dni |
6-8 dní |
Suché koláče |
4-6 mesiacov |
12 mesiacov |
Cestoviny/Ryža |
5-6 mesiacov |
12 mesiacov |
Múka |
4-5 mesiacov |
12 mesiacov |
Sušené/sušené ovocie |
3-4 mesiace |
12 mesiacov |
Mletá káva |
2-3 mesiace |
12 mesiacov |
Čaj |
5-6 mesiacov |
12 mesiacov |
Lyofilizované produkty |
1-2 mesiace |
12 mesiacov |
Sušené mlieko |
1-2 mesiace |
12 mesiacov |