Jelenie stehno pripravené metódou sous vide s pečenou zeleninou na mede a omáčkou z varenej černice

sous-vide-szarvascomb-mezben-sult-zoldsegekkel-es-forralt-szederszosszal

Jedným z vrcholov divinových jedál je jelenie stehno, ktoré sa v našej krajine pripravuje toľkými rôznymi spôsobmi a formami, že by sa s receptami dala ľahko zaplniť samostatná kuchárska kniha o jeleňovom stehne. Táto verzia s medom, zeleninovou oblohou a černicovou omáčkou nám očarí atmosféru stredovekých hostín a je skvostná v každej chuti.

Zloženie

  • 1 2-3 kg jelenie stehno
  • 6 polievkových lyžíc koncentrovaného jelenieho vývaru
  • 2 čajové lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 polievkové lyžice nasekaného tymianu a petržlenovej vňate
  • 1 celá hlávka pečeného cesnaku (pomaly pečená aj v šupke)
  • 2 čajové lyžičky údenej morskej soli
  • 400 g paštrnáku
  • 400 g zeleru
  • 400 g repy
  • 400 g mrkvy
  • 250 g červenej cibule
  • Olivový olej
  • 50 ml kurkumového medu (zlatého medu)
  • Tymian, rozmarín a estragón
  • 6 strúčikov surového cesnaku
  • 300 ml tmavého jelenieho vývaru
  • 100 g nadrobno nasekanej šalotky
  • 250 ml vareného vína
  • 100 g černíc
  • 1 ČL nasekaného tymianu

Príprava

  1. V miske rozdrvte všetok pečený cesnak, pridajte koncentrovaný jelenie vývar, poriadnu štipku údenej morskej soli, korenie, tymian a nasekanú petržlenovú vňať a túto marinádu dôkladne premiešajte.

  2. Vmasírujte marinádu do mäsa. Nechajte ho odstáť 1 hodinu, potom ho vložte do vákuového vrecka a uzavrite .

  3. Mäso restujte 2 hodiny a 30 minút pri teplote 56 °C (pre stredne prepečené mäso) alebo 59 °C (pre stredne prepečené mäso) alebo 62 °C (pre stredne prepečené mäso).

  4. Keď uplynie čas, vyberte ho z vodného kúpeľa a nechajte ho odpočívať vo vrecku .

  5. Predhrejte rúru na 200 °C.

  6. Všetku zeleninu ošúpte a nakrájajte na podobnú veľkosť, potom ju vložte do veľkej misy a pokvapkajte ju bohato olivovým olejom, pridajte med, trochu cesnaku a bylinky. Dochutte soľou a korením a všetko spolu premiešajte.

  7. Rozložte v jednej vrstve na plech na pečenie a pečte 10-15 minút, kým zelenina skaramelizuje a zmäkne.

  8. V malej panvici jemne orestujte nakrájanú šalotku a strúčik prelisovaného cesnaku. Pridajte varené víno a varte, kým nezostane asi 100 ml. V tomto bode pridajte jelenia vývar a varte do hladka. Pridajte černice a štipku čierneho korenia.
  9. Pred podávaním vyberte mäso z vrecka, osušte ho papierovými utierkami a dôkladne opečte na rozpálenej panvici s trochou oleja. Dôležité je, aby mastnejšie časti zhnedli do chrumkava!

  10. Keď je mäso hotové, nakrájajte ho a podávajte s pečenou zeleninou a černicovou omáčkou.

Tip

  • Jelenie stehno pripravené metódou sous vide je tiež veľmi chutné, ak ho najskôr údite, po sous vide ho necháte vychladnúť, nakrájate na tenké plátky ako carpaccio a podávate s omáčkou.