Jelenie plece pripravené metódou sous vide

sous-vide-szarvaslapocka

Autor: sousvidehungary.hu

Jelenie mäso, ktoré je mimoriadne zdravé, s nízkym obsahom tuku a mimoriadne bohaté na bielkoviny a ďalšie živiny, bohužiaľ nie je častým hosťom v maďarských domácnostiach. Tento recept však dokazuje, že s pomocou sous vide , s trochou úsilia môžeme na stôl položiť skutočné majstrovské dielo, aké sa vyskytuje len v tých najserióznejších reštauráciách. Ak poznáme mäsiara, u ktorého túto mäsovú špecialitu nájdeme, určite sa oplatí vyskúšať, pretože si do repertoáru pridáme recept, ktorý ohromí aj našich hostí s tou najjemnejšou chuťou.

Zloženie

  • 1,5 kg jelenej plece
  • 15 g soli
  • 1 vetvička tymianu, nadrobno nasekaná
  • 1 vetvička rozmarínu, nadrobno nasekaná
  • 1 strúčik cesnaku, nadrobno nasekaný
  • 50 ml rastlinného oleja

Príprava

  1. Zmiešajte nasekané bylinky, cesnak a soľ a vmasírujte do jelenieho pleca. Nechajte 6 hodín v chladničke.
  2. Kým mäso dozrieva, predhrejte vodný kúpeľ na 85 °C.
  3. Po uplynutí času marinovania utrite prebytočnú marinádu z mäsa a uzavrite ho vo vákuovom vrecku s rastlinným olejom.
  4. Vložte vrecko do sous vide nádoby na 8 hodín.
  5. Po uplynutí 8 hodín vyberte mäso z vrecka, rýchlo ho opečte na horúcej panvici a podávajte.

Tipy

  • Chuť mäsa môžete ešte viac vylepšiť tak, že ho po marinovaní opečiete zo všetkých strán a vložíte do vákuového vrecka s olejom, 50 ml červeného vína a 100 ml hovädzieho alebo teľacieho vývaru.

  • Do soľnej marinády môžete pridať aj iné koreniny. Borievka, badián a bobkový list fungujú dobre.