Údené sous vide tresky kedgeree so surovým jablkom a rascovým jogurtom

fustolt-sous-vide-tokehal-kedgeree-nyers-almaval-es-komenyes-joghurttal

Kedgeree je britské jedlo indického pôvodu, ktoré kombinuje tresku, ryžu a cibuľu s rôznou zeleninou, ovocím a ďalšími ingredienciami. Samozrejme, bolo by to príliš jednoduché, preto je fantastické indické korenie neoddeliteľnou súčasťou kedgeree. To mu dodáva exotický charakter, vďaka ktorému je v tejto ostrovnej krajine také obľúbené. Briti ho radi jedia ako výdatný brunch, ale je to samozrejme aj perfektné jedlo na obed alebo večeru.

Zloženie

  • 1 stredná biela cibuľa – nadrobno nakrájaná
  • 1 strúčik cesnaku - mletý
  • 1 čajová lyžička morskej soli
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 2,5 cm čerstvého zázvoru = nakrájaný
  • 1 x bobkový list
  • 1 x badián
  • 1/4 čajovej lyžičky kardamónového prášku
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3 klinčeky
  • 1/2 čajovej lyžičky koriandrového prášku
  • 2 čajové lyžičky citrónového kari korenia
  • 300 g čerstvých krájaných paradajok
  • 3 dl vody (paradajky a vodu rozmixujte)
  • 300 g ľahko variteľnej ryže
  • Nasekaný čerstvý koriander
  • 1 čajová lyžička mletého rascového prášku
  • 100 g prírodného jogurtu
  • 6 x 150g porcií prirodzene údenej tresky
  • 50 g nesoleného masla
  • 1 nakrájané jablko na ozdobu

Príprava

  1. Nastavte sous vide na 90 °C
  2. V malom hrnci orestujte cibuľu, cesnak a všetky koreniny okrem mletej rasce.
  3. Restujte, kým cibuľa nie je zlatistá, potom ju odložte do veľkej misy.
  4. Ryžu zmiešajte s cibuľou a zalejte paradajkovou šťavou. Dôkladne premiešajte a vložte do vákuového vrecka .
  5. Vrecko uzavrite a nechajte ho stáť 90 minút.
  6. Keď je ryža hotová, vyberte ju a nastavte sous vide na 48 °C.
  7. Filety z tresky vložte jednotlivo do vákuového vrecka a uzavrite.
  8. Filety opečte vo vodnom kúpeli s teplotou 48 °C po dobu 20 minút.
  9. Jogurt zmiešajte s mletou rascou a soľou podľa chuti.
  10. Pred podávaním otvorte vrecko s ryžou, pridajte maslo do horúcej ryže a premiešajte.
  11. Podávajte ryžu, navrch opatrne položte filet z tresky a ozdobte jogurtom, jablkom a koriandrom.