Kedgeree je britské jedlo indického pôvodu, ktoré kombinuje tresku, ryžu a cibuľu s rôznou zeleninou, ovocím a ďalšími ingredienciami. Samozrejme, bolo by to príliš jednoduché, preto je fantastické indické korenie neoddeliteľnou súčasťou kedgeree. To mu dodáva exotický charakter, vďaka ktorému je v tejto ostrovnej krajine také obľúbené. Briti ho radi jedia ako výdatný brunch, ale je to samozrejme aj perfektné jedlo na obed alebo večeru.
Zloženie
- 1 stredná biela cibuľa – nadrobno nakrájaná
- 1 strúčik cesnaku - mletý
- 1 čajová lyžička morskej soli
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 2,5 cm čerstvého zázvoru = nakrájaný
- 1 x bobkový list
- 1 x badián
- 1/4 čajovej lyžičky kardamónového prášku
- 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 3 klinčeky
- 1/2 čajovej lyžičky koriandrového prášku
- 2 čajové lyžičky citrónového kari korenia
- 300 g čerstvých krájaných paradajok
- 3 dl vody (paradajky a vodu rozmixujte)
- 300 g ľahko variteľnej ryže
- Nasekaný čerstvý koriander
- 1 čajová lyžička mletého rascového prášku
- 100 g prírodného jogurtu
- 6 x 150g porcií prirodzene údenej tresky
- 50 g nesoleného masla
- 1 nakrájané jablko na ozdobu
Príprava
- Nastavte sous vide na 90 °C
- V malom hrnci orestujte cibuľu, cesnak a všetky koreniny okrem mletej rasce.
- Restujte, kým cibuľa nie je zlatistá, potom ju odložte do veľkej misy.
- Ryžu zmiešajte s cibuľou a zalejte paradajkovou šťavou. Dôkladne premiešajte a vložte do vákuového vrecka .
- Vrecko uzavrite a nechajte ho stáť 90 minút.
- Keď je ryža hotová, vyberte ju a nastavte sous vide na 48 °C.
- Filety z tresky vložte jednotlivo do vákuového vrecka a uzavrite.
- Filety opečte vo vodnom kúpeli s teplotou 48 °C po dobu 20 minút.
- Jogurt zmiešajte s mletou rascou a soľou podľa chuti.
- Pred podávaním otvorte vrecko s ryžou, pridajte maslo do horúcej ryže a premiešajte.
- Podávajte ryžu, navrch opatrne položte filet z tresky a ozdobte jogurtom, jablkom a koriandrom.