Autor: sousvidehungary.hu
Skvelý predjedlo z lososa za studena pre skutočných gurmánov. Ak sa pozrieme na ingrediencie, hneď zistíme, že to nie je obyčajná kombinácia. Restovaný údený losos s jablkom, karfiolom a feniklom je ako čítanie z jedálneho lístka elegantného, luxusného hotela. Nie je to však len o názve. Aj o chuti.
Zloženie
- Štyri filety z lososa (80 g porcie) s kožou
- 100 ml studenej vody
- 10 g morskej soli
- 50 g čiernej melasy
- 1/4 čajovej lyžičky peľu feniklu
- 1 čajová lyžička celozrnnej horčice
- 1 zelené jablko, nakrájané na tenké plátky
- 2 ružičky karfiolu – nakrájané na tenké plátky
- Fenikel (korenie)
- 1 uhorka – nakrájaná na tenké plátky
- 1 čajová lyžička solených kapár
- 30 ml olivového oleja
- Citrónová šťava z polovice citróna
Príprava
- Predhrejte sous vide na 48 °C.
- V miske zmiešajte soľ, vodu, peľ feniklu, celozrnnú horčicu a melasu.
- Miešajte, kým sa soľ nerozpustí.
- Vložte lososa do marinády na 40 minút.
- Po 40 minútach lososa vyberte, opláchnite a osušte.
- Filety údíme dymovou pištoľou a drevenými štiepkami na whisky.
- Vložte do vákuového vrecka na porciu lososa, uzavrite ho a vložte na 20 minút do predhriateho vodného kúpeľa.
- Po uplynutí času porcie rýchlo schladte v ľadovej vode (šokové schladenie).
- Zmiešajte karfiol, jablko, uhorku, kapary a feniklové korenie.
- Nakoniec na zeleninu poukladajte lososa, pokvapkajte olivovým olejom, citrónovou šťavou a osoľte podľa chuti.