Údený filet z lososa sous vide v melasovej marináde

fustolt-sous-vide-lazacfile-melaszos-pacban

Autor: sousvidehungary.hu

Skvelý predjedlo z lososa za studena pre skutočných gurmánov. Ak sa pozrieme na ingrediencie, hneď zistíme, že to nie je obyčajná kombinácia. Restovaný údený losos s jablkom, karfiolom a feniklom je ako čítanie z jedálneho lístka elegantného, ​​luxusného hotela. Nie je to však len o názve. Aj o chuti.

Zloženie

  • Štyri filety z lososa (80 g porcie) s kožou
  • 100 ml studenej vody
  • 10 g morskej soli
  • 50 g čiernej melasy
  • 1/4 čajovej lyžičky peľu feniklu
  • 1 čajová lyžička celozrnnej horčice
  • 1 zelené jablko, nakrájané na tenké plátky
  • 2 ružičky karfiolu – nakrájané na tenké plátky
  • Fenikel (korenie)
  • 1 uhorka – nakrájaná na tenké plátky
  • 1 čajová lyžička solených kapár
  • 30 ml olivového oleja
  • Citrónová šťava z polovice citróna

Príprava

  1. Predhrejte sous vide na 48 °C.
  2. V miske zmiešajte soľ, vodu, peľ feniklu, celozrnnú horčicu a melasu.
  3. Miešajte, kým sa soľ nerozpustí.
  4. Vložte lososa do marinády na 40 minút.
  5. Po 40 minútach lososa vyberte, opláchnite a osušte.
  6. Filety údíme dymovou pištoľou a drevenými štiepkami na whisky.
  7. Vložte do vákuového vrecka na porciu lososa, uzavrite ho a vložte na 20 minút do predhriateho vodného kúpeľa.
  8. Po uplynutí času porcie rýchlo schladte v ľadovej vode (šokové schladenie).
  9. Zmiešajte karfiol, jablko, uhorku, kapary a feniklové korenie.
  10. Nakoniec na zeleninu poukladajte lososa, pokvapkajte olivovým olejom, citrónovou šťavou a osoľte podľa chuti.