Takto skladujete hotové jedlá sous vide s šokovým chladením

Jednou z najväčších výhod varenia metódou sous vide – či už ste žena v domácnosti alebo šéfkuchár v reštaurácii – je, že ušetrí kuchárovi čas. S pomocou vodného variča môžete variť veľa jedál naraz (steaky, kuracie prsia, filety z lososa, zeleninu alebo čokoľvek, čo sa dá variť pri rovnakej teplote).

Jedlá pripravené metódou sous vide, ktoré chceme podávať a jesť neskôr, je potrebné pred vložením do chladničky alebo mrazničky rýchlo schladiť z teploty varenia pod 5 °C. Tento proces sa nazýva rýchle chladenie.

Pozrime sa, čo musíme urobiť:

1. Pripravte si ľadový kúpeľ (pol ľadu a polovica studenej vody) v miske dostatočne veľkej na to, aby sa do nej zmestili varné vrecká, ktoré chcete schladiť.

2. Vrecká úplne ponorte do ľadovej vody.

3. Vrecká dajte do chladničky aspoň na 30 minút, alebo až na 1-2 hodiny, alebo aj dlhšie pri pečenom mäse a väčších/hrubších vreckách!

4. V prípade potreby vymeňte ľad, aby teplota vodného kúpeľa zostala počas celého chladenia pod 5 °C!

5. Keď sú vrecká dobre vychladnuté, utrite ich dosucha, označte ich obsahom a dátumom a skladujte ich v chladničke maximálne 14 dní pri teplote 0 – 3 °C alebo ich vložte do mrazničky!


Nápad:

Namiesto kociek ľadu môžete na ochladenie vodného kúpeľa použiť jedno alebo viac opakovane použiteľných vrecúšok na ľad alebo ľadových obkladov. V takom prípade vrecká po vychladnutí utrite dosucha a vložte ich do mrazničky do nabudúceho použitia!

PODOBNÉ PRÍSPEVKY