Hovädzia kýta pripravená metódou sous vide s madeirskou omáčkou a yorkshirským pudingom

sous-vide-marhasult-yorkshire-pudding

Pečené hovädzie mäso, stálica britskej kuchyne, je právom známe po celom svete, najmä keď sa podáva s madeirskou omáčkou a yorkshirským pudingom. Toto slávnostné jedlo si teraz môžete pripraviť doma s dokonalými výsledkami pomocoutechnológie sous vide . Sous vide zaisťuje, že hovädzia kýta je vždy jemná, šťavnatá a rovnomerne prepečená.

Ingrediencie (pre 4-6 osôb):

Na pečené hovädzie mäso:

  • 2 kg vyzretého hovädzieho stehna
  • 2 čajové lyžičky nasekaného tymianu
  • 2 čajové lyžičky morskej soli
  • ½ lyžice mletého čierneho korenia
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja

Na madeirskú omáčku:

  • 3 nadrobno nakrájané červené cibule
  • 2 strúčiky olúpaného cesnaku
  • 50 g sušených hríbov
  • 200 ml madeirského vína
  • 400 ml hovädzieho vývaru

Na yorkshirský puding:

  • 110 g bielej múky
  • 2 vajcia
  • 300 ml mlieka
  • 20 g rozpusteného masla
  • Olej do plechov na pečenie

Prípravné kroky

1. Madeirská omáčka
  1. Na troche olivového oleja orestujte cibuľu a cesnak do priesvitnosti, pričom dávajte pozor, aby sa nepripálili.
  2. Pridajte madeirské víno a varte na miernom ohni, aby sa alkohol odparil a chute sa skoncentrovali.
  3. Pridajte sušené hríby a hovädzí vývar a varte, kým omáčka nezhustne na lesklú a hodvábnu konzistenciu.
  4. Preceďte cez jemné sito, aby ste dosiahli hladkú konzistenciu.
2. Yorkshirský puding
  1. Preosejte múku a zmiešajte ju so štipkou soli. V strede urobte jamku a rozklepnite do nej vajcia.
  2. Vymiešajte metličkou a potom postupne pridávajte mlieko, aby vzniklo hladké cesto.
  3. Vmiešajte rozpustené maslo a potom nechajte cesto odpočívať 15-20 minút.
  4. Vymastite formu na muffiny olejom a vložte ju do predhriatej rúry na zohriatie.
  5. Cesto nalejte lyžicou na horúci plech a pečte dozlatista, 20-30 minút.
3. Hovädzia kýta pripravená metódou sous vide
  1. Hovädzie mäso dôkladne votrite soľou, korením a tymianom a potom potrite olivovým olejom.
  2. Vložte do vákuového vrecka a vzduchotesne uzavrite.
  3. Vložte do vodného kúpeľa predhriateho na 56 °C a varte metódou sous vide 4,5 hodiny. Týmto spôsobom dosiahnete rare prepečený výsledok, ale ak chcete medium-rare, varte pri teplote 58 °C.
  4. Po uvarení sa mäso ochladí v ľadovej vode, aby sa zastavil proces varenia.
4. Opekanie pred podávaním
  1. Tesne pred podávaním opečte mäso zo všetkých strán na rozpálenej panvici s trochou tuku, aby zvonku získalo chrumkavú kôrku.
  2. Nechajte ho niekoľko minút odpočívať na doske na krájanie a potom ho nakrájajte na tenké plátky.

Návrh na servírovanie

Hovädziu sviečkovicu poukladajte do stredu taniera, pokvapkajte madeirskou omáčkou a podávajte s yorkshirským pudingom. Jedlo sa dá ešte viac doplniť dusenou zeleninou, ako je mrkva alebo zelená fazuľka.

Ďalšie tipy:

  • Yorkshirský puding sa najlepšie pripravuje, keď je panvica aj olej pri pridávaní cesta horúci.
  • Chuť madeirskej omáčky sa dá ešte obohatiť pridaním trochy masla na konci varenia.
  • Ak nemáte sous vide prístroj, môžete hovädzie mäso variť aj v bežnej rúre, ale sous vide poskytuje najlepšiu textúru.

Toto jedlo zaručene ohromí rodinu alebo hostí a ukáže, že britská kuchyňa skutočne ponúka elegantné a lahodné prekvapenia!