Javorovo-tymianová broskyňová metóda sous-vide – letný dezert v novej podobe
Nie je nič lepšie ako zahryznutie do čerstvo odtrhnutej, na slnku dozretej broskyne. Ak však chcete, aby bolo toto ovocie ešte výnimočnejšie, vyskúšajte metódu sous-vide s javorovým sirupom a tymianom . Výsledkom sú hodvábne, šťavnaté broskyne, ktoré sú vďaka harmónii sladkého javorového sirupu a voňavého korenia skutočne jedinečné.
Tento dezert je všestranný: chutná sám o sebe, ale je perfektný aj so zmrzlinou, mascarpone alebo dokonca ako poleva na chrumkavý cobbler.
Prečo sa oplatí variť metódou sous-vide?
-
Zachováva šťavnatosť a textúru ovocia – nerozpadáva sa, ale zostáva dokonale mäkké.
-
Pikantno-ovocná harmónia – sladkosť javorového sirupu a sviežosť tymianu mu dodávajú špeciálnu chuť.
-
Jednoduchý, no zároveň elegantný dezert – ideálny na pohostenie hostí alebo ako záverečný detail letnej večere.
-
Dá sa pripraviť vopred - v chladničke vydrží až 5 dní.
Ingrediencie (na 4 porcie)
-
6 zrelých broskýň, vykôstkovaných a rozštvrtených
-
1/2 šálky kvalitného kanadského javorového sirupu
-
2 polievkové lyžice vody
-
1 polievková lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
-
3 čerstvé vetvičky tymianu
-
1 čerstvá vetvička rozmarínu
Príprava krok za krokom
1. Príprava sous-vide nádrže
Nastavte zariadenie na 82 °C .
2. Vákuové balenie a varenie
Broskyne vložte do vákuového vrecka spolu s javorovým sirupom, vodou, citrónovou šťavou a korením, potom ich vákuovo uzavrite . Vložte do vodného kúpeľa a varte 45 minút .
3. Príprava
Vyberte vrecko, odstráňte tymian a rozmarín.
4. Podávanie
Zjedzte ihneď alebo skladujte spolu s vývarom v chladničke, uzavreté, až 5 dní .
Tip na servírovanie
-
Podávajte s vanilkovou zmrzlinou alebo mascarpone krémom.
-
Je to tiež nebeské ako poleva na chrumkavý koláč cobbler.
-
Ak chcete špeciálnu chuť, posypte opečenými vlašskými orechmi alebo mandľami .