Vákuové balenie a udržiavanie čerstvosti ovocia

Gyümölcsök vákuumcsomagolása és frissentartása

Rovnako ako zelenina, aj ovocie sa dá vákuovo baliť na zimu alebo aj dlhšie. Ak máte ovocné stromy alebo chcete jednoducho ušetriť na zimnom ovocí, dobrá vákuovačka vám môže ľahko pomôcť vychutnať si vaše obľúbené skoro dozrievajúce ovocie aj uprostred najtuhšej zimy.

Vákuové balenie tiež výrazne zvyšuje čerstvosť ovocia a ak budeme starostlivo dodržiavať potrebné kroky, môžeme ho skladovať niekoľko rokov bez straty kvality.

V prípade zeleniny je blanšírovanie dôležitou operáciou, ktorú je potrebné vykonať pred vákuovým balením. Pri ovocí sa blanšírovanie nerobí, ale existuje niečo iné: predzmrazenie alebo rýchle zmrazenie . Ovocie, najmä bobuľové odrody alebo dokonca broskyne, je často mäkké a krehké, takže sila vákuového stroja by ho vo vrecku sploštila. Preto by sa väčšina ovocia mala pred vákuovým balením zmraziť. Najmä preto, že rýchle zmrazenie pomáha zachovať aj obsah vitamínov a živín.

Ale pozrime sa na potrebné operácie v poriadku!

  1. Ovocie dôkladne umyte, v prípade potreby ho ošúpte (napr. banány) a odstráňte všetky poškodené alebo zlé časti. Väčšie ovocie je dobré nakrájať na kúsky. Takto sa ľahšie vloží do vrecka a rýchlejšie sa rozmrazí.

  2. Nakrájané ovocie osušte papierovou utierkou, poukladajte ho v jednej vrstve na plech na pečenie pokrytý papierom na pečenie, aby sa kúsky nezmrazili, a vložte ho do mrazničky maximálne na 5-6 hodín, kým sa na povrchu ovocia neobjavia malé kryštáliky ľadu.
  3. Tvrdšie ovocie samozrejme netreba predmrazovať, ale oplatí sa ho usporiadať vo vákuovom vrecku tak, aby sa dalo pohodlne umiestniť do mrazničky.

  4. Existuje niekoľko spôsobov, ako rozmraziť mrazené ovocie. Najlepší spôsob, ako to urobiť, je vybrať ho z vákuového vrecka, vložiť ho do prikrytej misky a vrátiť ho do chladničky. Takto sa rozmrazí za 6-8 hodín a najlepšie si zachová jeho chuť a textúru.
  5. Ak sa ponáhľate, rýchlejšou metódou je nechať ho vo vrecku a rozmraziť pod studenou vodou. Studenú vodu by ste mali meniť každých pár minút.
  6. Málokto o tom vie, ale mrazené ovocie sa dá rozmraziť nad parou, pomerne rýchlo a s dobrou konzistenciou. Potom ovocie vložte do sitka a na 5-10 minút ho umiestnite nad horúcu vodu.

  7. Nakoniec, najrýchlejším riešením je použiť program „Rozmrazovanie“ v mikrovlnnej rúre. Musíte však byť mimoriadne opatrní a často kontrolovať, či sa jedlo neuvarí, nevyschne alebo nezmäkne, najmä pri mäkšom ovocí.

TIPY

  • Je tiež dobrý nápad rozdeliť ovocie na porcie, vákuovo ich zabaliť a takto zmraziť. Takto ho môžete neskôr využiť hospodárnejšie.

  • Ovocie nerozmrazujte v horúcej vode, pretože by zmäklo a stratilo by svoju chuť.

Ak pestujete ovocie vo svojej záhrade alebo chcete svojej rodine poskytnúť lacné a čerstvé ovocie po celý rok, oplatí sa investovať do kvalitnej vákuovacej baličky. Vďaka vákuovo balenému a zmrazenému ovociu v starostlivo odmeraných porciách budete mať vždy čerstvé ovocie v chladničke.

Naše domáce vákuovacie baličky a ich vákuové fólie a vrecká bezpečné pre potraviny si môžete pozrieť tu !