
Väčšina potravín sa dá a mala by sa vákuovo baliť , pretože vákuovanie predlžuje ich trvanlivosť. To platí rovnako pre potraviny uchovávané v chladničke, mrazničke a špajzi. Vákuovo balené, izolované od kyslíka vo vzduchu, všetky zostanú čerstvé oveľa dlhšie, ako keby boli skladované v bežnom balení.
Existujú však aj dôležité výnimky!
Niektoré veci neznesú vysávanie a niektoré zamrznú, a to aj vo vákuovom balení.
Neskladujte vo vákuovom balení
Existujú potraviny, ktoré obsahujú látky, ktoré aj v anaeróbnom prostredí starnú. Zvyčajne ide o huby, cesnak a mäkké syry. To znamená, že sa aj napriek vákuovému baleniu naďalej kazia.
1. Surová cibuľa a cesnak
Cibuľa aj cesnak obsahujú anaeróbne baktérie, ktoré môžu rásť a kaziť potraviny aj vo vákuu. Vákuové balenie preto predstavuje riziko otravy jedlom. Cibuľu je možné po blanšírovaní vákuovo baliť a zmraziť.
2. Surové huby
Rovnako ako pri cibuli, aj vákuové balenie surových húb predstavuje zvýšené riziko pre bezpečnosť potravín. Riešením je však aj v tomto prípade ich predbežná blanšírácia, po ktorej sa huby môžu vákuovo zabaliť a zmraziť.
3. Mäkké syry
Napríklad modrý syr, brie, camembert, ricotta, tvaroh atď. Tieto potraviny tiež obsahujú anaeróbne baktérie, a preto ich nemožno vákuovo baliť.
4. Trochu surovej zeleniny
Napríklad šalát, kapusta, brokolica, karfiol, kel, ružičkový kel, kaleráb, reďkovky .
Táto zelenina obsahuje látky a enzýmy, ktoré produkujú plyn aj po vákuovom uzavretí. Preto by sa mala vákuovo uzatvárať až po blanšírovaní, ktoré zastaví pôsobenie týchto enzýmov.
5. Surový banán
Rovnako ako huby, aj surové banány dozrievajú/kazia sa rýchlejšie, keď sú vystavené vzduchu. Preto by sa mali vákuovo baliť až po predmrazení a potom skladovať v mrazničke.
6. Čerstvo uvarená alebo dusená zelenina
Horúca para z varenia môže spôsobiť stratu vákua. Preto by ste mali pred vákuovaním počkať, kým uvarená zelenina vychladne na izbovú teplotu.
7. Celé jablko
Jablká sa dajú nakrájať a vákuovo baliť. Ak plátky potriete citrónovou šťavou, budú hnednúť pomalšie.
Neskladujte mrazené.
Zmrazovanie týchto potravín často spôsobuje výrazné zhoršenie kvality a áno, existujú aj niektoré, ktoré je zmrazovanie zakázané z dôvodu obáv o bezpečnosť potravín.
1. Mäso, ryby a iné morské plody, ktoré už boli rozmrazené
Opätovné použitie po rozmrazení môže spôsobiť otravu jedlom. Preto je prísne zakázané tieto potraviny po rozmrazení opätovne zmrazovať.
2. Mäkkýše
Mušle sú najchúlostivejšie a najrýchlejšie sa kaziace zo všetkých mäkkýšov. Po rozmrazení sa začnú tak rýchlo kaziť, že predstavujú vážne zdravotné riziko, preto sa neodporúča pokúšať sa ich zmraziť doma.
Vždy ho radšej konzumujeme čerstvé.
3. Mlieko, kyslá smotana, smotana, kefír, jogurt, smotanové syry
Po rozmrazení sa v nich vyzráža tuk a ich textúra sa stáva slabou, vodnatou alebo drobivou.
Maslo sa naopak dobre mrazí.
4. Vajce v škrupine
Počas mrazenia sa bielok a žĺtok rozpínajú a praskajú škrupinu vajíčka.
Rozbité a rozšľahané vajcia sa však dajú zmraziť vo vhodnej nádobe.
5. Majonéza a majonézové jedlá
Z majonézy sa vyzráža olej a po rozmrazení sa jej konzistencia úplne zmení, z krémovej na vodnatú a tekutú.
6. Krémy, pudingy
Vďaka obsahu smotany sa tieto potraviny správajú rovnako ako mliečne výrobky; po rozmrazení sa ich textúra výrazne zhorší.
7. Niektoré surové ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody
Zelenina: uhorka, paradajka, cuketa, zemiak
Ovocie: melón, hrozno, pomaranč, mandarínka, grapefruit
Zelenina s vysokým obsahom vody, keď je zmrazená surová, po rozmrazení úplne stráca svoju pôvodnú textúru: stáva sa vodnatou, kašovitou, mäkkou alebo zrnitou.
8. Varené cestoviny
Mrazené uvarené cestoviny po rozmrazení strácajú svoj tvar aj textúru, stávajú sa elastickými a kašovitými.
9. Varená ryža
Uvarená ryža po rozmrazení tiež stráca svoju textúru a chuť, stáva sa kašovitou a rozvaľkanou. Surová ryža sa naopak môže zmraziť.