Udržiavanie čerstvosti zveriny vďaka vákuovému baleniu

Vadhúsok frissentartása vákuumcsomagolással
Autor: sousvidehungary.hu
Udržiavanie čerstvosti zveriny vďaka vákuovému baleniu

Maďarsko a Karpatská kotlina patria medzi najbohatšie regióny Európy, čo sa týka zveriny. V porovnaní s nimi konzumujeme extrémne málo diviny. Divina, ktorá má nízky obsah tuku a je mimoriadne bohatá na bielkoviny, živiny a ďalšie stopové prvky, je však obzvlášť zdravou potravinou, najmä pre tých, ktorí zápasia s nadváhou. Samozrejme, veľmi dobre vieme, že najväčšou prekážkou konzumácie je relatívne vysoká cena diviny. Preto – ak nejakých máte – vážme si našich poľovných priateľov!

Lov zveri nie je jednoduchá, ale prinajmenšom prácna úloha. Jej spracovanie je tiež prácna úloha. Naraz sa vyprodukuje veľké množstvo čerstvého mäsa, ktoré sa musí rýchlo a odborne rozporcovať, vyčistiť a pripraviť na neskoršie použitie. Ak niekde, tak v tomto prípade je obzvlášť dôležité, aby sme mohli zverinu, získanú s veľkým úsilím a so značnými nákladmi, skladovať čo najdlhšie bez zhoršenia kvality.

V tomto je vákuové balenie neprekonateľné. Kvalitný vákuový baliaci stroj a zodpovedajúcu, vysoko kvalitnú vákuovú fóliu bezpečnú pre potraviny S ním môžeme zdvojnásobiť čerstvosť hlboko zmrazenej diviny. Navyše sa môžeme vyhnúť popáleniu mrazom, ku ktorému často dochádza pri bežnom mrazení.

Vákuové balenie utesňuje mäso pred kyslíkom, ktorý je zodpovedný za jeho kazenie, takže keď ho rozmrazíme, aj po 1-2 rokoch, dostaneme späť to, čo sme si odložili. Drahá a prácna surovina, akou jelenina, si túto starostlivosť skutočne zaslúži.

V Maďarsku sa ako hlavné mäso používa jeleň, srnčia zver, diviak, muflón a divý králik; z poľovnej zveri sa podáva aj bažant, jarabica, divá kačica a niekedy aj sluka. Všetky sa dajú vákuovo baliť, ale pri zverine treba dodržiavať niekoľko pravidiel:

  1. Časti poškodené alebo zničené počas procesu usmrcovania musia byť z mäsa zveri odstránené.

  2. Je nevyhnutné odstrániť ostré alebo poškodené kosti a úlomky kostí, pretože môžu prepichnúť vákuové vrecko.

  3. V prípade jeleňa a zveriny sa určite odporúča odstrániť mastné časti, pretože tie po rozmrazení dodajú mäsu nepríjemnú chuť. V prípade diviaka mastné časti, ktoré po ňom zostanú, nepredstavujú problém, ale z rovnakého dôvodu by sa mali odstrániť aj rôzne žľazy a lymfatické uzliny.

  4. V prípade diviny bohatej na krv je obzvlášť dôležité mäso vysušiť, pretože šťavy vytekajúca na tesniaci povrch počas vákuovania môžu zabrániť úplne vzduchotesnému uzavretiu. (Pozri tipy!)

  5. Nie je povinné odstraňovať membránu z mäsa. Membránu je možné po rozmrazení odrezať a medzitým poskytuje mäsu dodatočnú ochranu.

  6. Rovnako ako pri každom vákuovom balení, nezabudnite označiť vákuovo uzavreté mäso (čas vákuovania, druh mäsa)

Tipy

  • Veľkou výhodou vákuového balenia je, že mäso môžeme skladovať v množstvách, ktoré chceme neskôr použiť. Tým sa zabráni plytvaniu drahými surovinami.

  • Vákuové balenie tiež zachováva kvalitu mletého mäsa z diviny. Odporúča sa vákuovo baliť a mraziť mleté ​​mäso v tenkých, plochých obaloch, pretože to umožní jeho rýchlejšie rozmrazenie.

  • Ak si všimnete, že vlhkosť odsata počas vákuovania dosiahla zvarovú čiaru, oplatí sa vrecko ešte raz zavariť, hneď vedľa prvej zvarovej čiary.

  • Ak do vákuového vrecka medzi mäso a líniu zvaru vložíte tenký, zložený pás papierovej utierky, zachytí šťavu vytekajúcu z mäsa.

Ak lovíte alebo pravidelne kupujete divinu, oplatí sa investovať do kvalitnej vákuovacej baličky. Vákuovo uzavretá a zmrazená v správnom množstve budete mať vždy čerstvú divinu vo svojej chladničke.