Komorové vákuové stroje
Komorový vákuový stroj BOSS MINI MAX
Komorový vákuový stroj BOSS MAX
Komorový vákuový stroj BOSS MAX-DD
Komorový vákuový stroj BOSS MAX XL
Komorový vákuový stroj BOSS MAX XL-DD
BOSS BASIC 42-komorový vákuový stroj
BOSS MAX 42-komorový vákuový stroj
Komorový vákuový stroj BOSS MAX 42-S
Komorový vákuový stroj BOSS MAX 46-S
BOSS MAX-F 42-komorový vákuový stroj
BOSS BASIC-F 46-komorový vákuový stroj
BOSS MAX-F 46-komorový vákuový stroj
BOSS MAX-F 50-komorový vákuový stroj
Komorový vákuový stroj BOSS BASIC F 700
Komorový vákuový stroj BOSS TITAN-F 800
Komorový vákuový stroj BOSS TITAN-F 1000
Komorový vákuový stroj BOSS TITAN-X 480
Komorový vákuový stroj BOSS BASIC-X 520
Komorový vákuový stroj BOSS BASIC-X 850
Komorový vákuový stroj BOSS TITAN-X 630 S
Komorový vákuový stroj BOSS TITAN-X 630
Komorový vákuový stroj BOSS TITAN-X 850
Komorový vákuový stroj BOSS TITAN-X 950
Komorový vákuový stroj VAC STAR S210
Komorový vákuový stroj VAC STAR S215
Komorový vákuový stroj VAC STAR S223 L
Komorový vákuový stroj VAC STAR S225
Komorový vákuový stroj VAC STAR S225 XXL
Komorový vákuový stroj VAC-STAR S-225-M
Komorový vákuový stroj VAC STAR S-240-M
Komorový vákuový stroj VAC STAR S-270-M
Komorový vysávač Lavezzini Unica
Komorové vákuové stroje
Komorové vákuové stroje predstavujú profesionálnu metódu vákuového balenia. Priemyselné aj komerčné vákuové stroje fungujú na tomto princípe, pretože táto technológia zaisťuje najsilnejšie a najkvalitnejšie vákuové balenie a najuniverzálnejšie využitie, nehovoriac o tom, že vákuové balenie tekutých a vlhkých potravín sa dá dosiahnuť ľahko, jednoducho a v bezchybnej kvalite predovšetkým s komorovými strojmi.
Hoci sa komorové stroje vyrábajú predovšetkým pre potravinársky a cateringový priemysel, v súčasnosti sú k dispozícii aj vo verziách pre domácnosť, ak si niekto chce profesionálne vákuovať potraviny doma.
V prípade komorových strojov je dôležité poznamenať, že pracujú s akoukoľvek vákuovou fóliou, zatiaľ čo externé, domáce stroje je možné použiť iba s fóliami s rebrovaným alebo textúrovaným povrchom. Z ekonomických dôvodov sa však odporúča používať pre komorové stroje fólie s hladkým alebo prírodným povrchom, pretože sú lacnejšie ako rebrované fólie, ktoré sa vyrábajú zložitejšie.
Komorové vákuové stroje sa vo všeobecnosti vyznačujú použitím vynikajúcich, odolných materiálov, robustnou konštrukciou, silným a odolným motorom a mechanikou, ako aj ergonómiou a službami, ktoré uľahčujú každodennú a nepretržitú prácu. Z rovnakých dôvodov sú ich dôležitými vlastnosťami aj to, že sa dajú ľahko a jednoducho čistiť, pretože udržiavanie hygienickej prevádzky je základnou požiadavkou v potravinárskom priemysle.
Komorovú vákuovaciu baličku vždy kupujeme ako dlhodobú investíciu a výrobcovia si to uvedomujú a vyvíjajú svoje spoľahlivé a vysoko kvalitné zariadenia.
Často kladené otázky
Komorové vákuové baličky boli pôvodne určené na priemyselné, profesionálne použitie a používajú ich potravinárske a obchodné spoločnosti, ktoré vyrábajú veľké množstvo vákuovo balených potravín. Teraz však boli vyvinuté kompaktné, poloprofesionálne verzie komorových strojov, ktoré môžu používať menšie podniky a dokonca aj domácnosti. Komorové stroje, ako už ich názov napovedá, majú vlastnú vákuovú komoru v tele stroja. Pri vákuovom balení sa musia potraviny umiestnené vo vákuovom vrecku umiestniť do tejto komory. Stroj nielen odsáva vzduch z vrecka, ale aj z celej komory, potom vrecko automaticky utesní a nakoniec vzduch vypustí späť do komory, čím vrecko pritlačí k potravine. Komorové stroje dokážu vytvoriť silnejšie vákuum ako jednoduché, domáce vákuové baličky a sú vhodné aj na vákuovanie tekutín a tekutých potravín. Okrem toho sú poloprofesionálne stroje konštrukčne robustnejšie, určené na vyššie zaťaženie a viac vákuovania, takže pri správnej údržbe sa na ne môžeme spoľahnúť dlhšiu dobu.
Komorové a externé vákuové baličky pre domácnosť vytvárajú vákuové balenie rôznymi spôsobmi. Externé stroje priamo odsávajú vzduch z vákuového vrecka a potom utesnia ústie vrecka. Pri komorových strojoch sa musí vrecko s potravinami umiestniť do vákuovej komory stroja. Vákuum sa vytvára tu, v celej utesnenej komore. V tomto bode stroj automaticky utesní ústie vrecka a vypustí vzduch späť do komory, čím pritlačí vrecko k potravinám. Komorové stroje dokážu vytvoriť silnejšie vákuum ako jednoduché domáce vákuové baličky a sú vhodné aj na vákuovanie tekutín a tekutých potravín. Okrem toho sú poloprofesionálne stroje konštrukčne robustnejšie, určené na väčšie zaťaženie a oveľa viac vákuovania, takže pri správnej údržbe sa na ne môžeme spoľahnúť dlhšiu dobu.
Takmer všetky druhy potravín sa môžu a mali by byť vákuovo balené: čerstvé mäso, ryby, zelenina, ovocie, syry, pečivo, káva, čaj, semená, koreniny, tekuté a suché potraviny, hotové jedlá a potravinárske ingrediencie. Viac informácií o vákuovo balených potravinách nájdete tu. ( https://www.sousvidehungary.hu/tanuld-meg/meddig-allnak-el-az-elelmiszerek )
Existuje len niekoľko špeciálnych výnimiek (napr. surová cibuľa a cesnak, surové huby, mäkké syry, niektorá surová zelenina, surové vajcia atď.). Viac o potravinách, ktoré sa nedajú vákuovo baliť, si môžete prečítať tu. ( https://www.sousvidehungary.hu/blog/mi-az-amit-ne-taroljunk-vakuumcsomagolva )
Vákuové balenie utesňuje potraviny pred vzduchom a tým môže zvýšiť ich čerstvosť. Potraviny vo vákuovom balení dokážeme uchovať 2, 3 a v niektorých prípadoch aj 5-krát dlhšie ako bez vákuovania. Napríklad čerstvé mäso sa dá v mrazničke skladovať maximálne pol roka, zatiaľ čo vákuovo balené potraviny sa dajú skladovať 2 – 3 roky. Ďalšou výhodou vákuového balenia je, že umožňuje prehľadné a priestorovo úsporné skladovanie potravín a pomáha s porciovaním a prípravou potravinových obalov, čo nám umožňuje hospodárnejšie využívať nakúpené potraviny.
Vákuové balenie zohráva úlohu aj pri príprave jedla. Pri varení metódou sous vide ponárame vákuovo balené suroviny do vodného kúpeľa a pripravíme tak vynikajúce jedlá reštauračnej kvality. A ak sú našimi obľúbenými nakladané, marinované jedlá, opäť nám na pomoc príde vákuové balenie, 24-hodinové marinovanie vo vákuovom balení trvá iba 1 hodinu.
Komorové vákuové baličky sú robustnejšie a väčšie ako externé domáce vákuové baličky. Vyšší výkon znamená aj viac miesta. Kompaktné komorové vákuové baličky sú však navrhnuté tak, aby sa zmestili na kuchynskú linku priemernej veľkosti.
Komorové vákuové stroje by mali používať predovšetkým vákuové fólie s hladkým alebo prírodným vnútorným povrchom. Je pravda, že komorové stroje pracujú aj s rebrovanými a textúrovanými vreckami, ale v skutočnosti nie je potrebné používať tieto drahšie vrecká, špeciálne určené pre externé stroje, v komorových strojoch, keď existuje lacnejšie a ekonomickejšie riešenie: fólia s hladkým povrchom.
Komorové vákuové baličky sú vo všeobecnosti tichšie ako externé vákuové baličky, ale špecifická hladina hluku závisí od typu a modelu stroja.
Ceny sa značne líšia, ale dá sa povedať, že poloprofesionálne modely, ktoré sa dajú použiť v domácnostiach, sa pohybujú medzi 150 000 a 500 000 HUF, zatiaľ čo vysokovýkonné priemyselné stroje môžu stáť vážne, sedemciferné sumy. Za túto cenu však dostaneme zariadenie, ktoré ponúka služby, ktoré vyriešia všetky úlohy súvisiace s vysávaním z veľmi dlhodobého hľadiska.
Vákuové stroje vrátane komorových strojov by sa mali pravidelne čistiť vodou a jemným čistiacim prostriedkom, najmä povrchy komory a zváracej lišty. Osobitnú pozornosť treba venovať udržiavaniu čistoty tesnení komory. Okrem toho sa oplatí nechať stroj z času na čas skontrolovať: skontrolujte a v prípade potreby vymeňte tesnenia a ďalšie diely. Ak budeme postupovať týmto spôsobom, zariadenie sa vám odmení spoľahlivou prevádzkou z dlhodobého hľadiska.
Samozrejme. Komorové vákuové baličky sú tiež vynikajúce na sous vide. Na jednej strane silnejšie vákuujú surovinu a na druhej strane komorové stroje často uzatvárajú vrecká na dvojitú šírku, čo eliminuje možnosť vzniku medzery v uzatváraní, kadiaľ by mohlo unikať vákuum alebo by sa do vrecka mohla dostať voda.
Nie je to nemožné, ale je to jedna z dôležitých výhod komorových strojov oproti externým, domácim strojom. S komorovými vákuovacími baličkami môžeme vákuovo uzavrieť akúkoľvek tekutinu alebo tekuté potraviny okamžite, zatiaľ čo pri externých vákuovacích baličkách je potrebné tekutiny najskôr zmraziť, pretože ich možno vákuovo uzavrieť iba v pevnom stave.
Dĺžka vákuového cyklu závisí od značky a modelu, ale zvyčajne trvá 20 – 60 sekúnd.
Vákuovo balené potraviny by sa mali skladovať v prostredí a pri teplote vhodnej pre daný druh potraviny a jej zamýšľaný účel. Môže to byť chladnička, mraznička alebo dokonca špajza, ak potraviny nevyžadujú chladenie (napr. suché potraviny, semená, koreniny atď.). Ale nech už ich skladujete kdekoľvek, vákuovo balené potraviny zostanú čerstvé oveľa dlhšie, ako keby boli skladované na rovnakom mieste bez vákuovania.
Frekvencia výmeny oleja závisí od intenzity používania. Podľa odporúčaní výrobcu sa vo všeobecnosti odporúča meniť ho raz ročne alebo po predpísanom počte cyklov vákuovania.
Komorové vákuové stroje sú drahšie ako menšie domáce vysávače, ale ponúkajú oveľa viac funkcií. Dokážu vytvoriť silnejšie vákuum (zvyčajne 99,9 %), lepšie a dlhšie vydržia používanie, dokážu vysávať aj tekutiny a nakoniec fungujú aj s cenovo dostupnejšími, obyčajnými vreckami, takže sa im z dlhodobého hľadiska vráti počiatočná väčšia investícia. Každý, kto chce byť uvedomelým spotrebiteľom svojich potravín, a preto chce potraviny pravidelne vákuovať, bude celkovo na tom lepšie s ľahko použiteľnými komorovými vákuovými strojmi.