Restovaná kapusta so slivkami a čiernym cesnakom

szuvidalt-kaposzta-szilvaval-es-fekete-fokhagymaval

Autor: sousvidehungary.hu


Lahodné vegánske jedlo s naozaj originálnou kombináciou chutí. Čierny cesnak je v Maďarsku možno menej známy, ale stačí ho ochutnať raz, aby ste si naň natrvalo zvykli. Čierny cesnak vzniká fermentáciou, počas ktorej sa jeho textúra aj chuť zmäknú a trochu sladnú a jeho vôňa, ktorá je pre mnohých príliš intenzívna, sa výrazne zmierni. Je skvelý na varenie a nie náhodou je nevyhnutný v kuchyni Ďalekého východu.

Zloženie

Slivková a čierna cesnaková poleva

  • 200 g nahrubo nasekaných sliviek
  • 40 g tekutého medu
  • 20 g jablčného octu
  • 50 g čierneho cesnaku

Zeleno-korenená, slaná marináda

  • 500 g vody
  • 7 g soli
  • 20 g vybraných čerstvých, aromatických byliniek (napr. bazalka, tymian, rozmarín, koriander atď. v ľubovoľnej kombinácii podľa vášho výberu)

Zapekaná kapusta metódou sous-vide

  • 1 hlávková kapusta, nakrájaná na štvrtiny (môžete nahradiť mladou kapustou)
  • marináda zo zeleného korenia

Príprava

  1. Začnime so slivkovou polevou! Slivky, med a ocot zmiešajte v hrnci a varte na miernom ohni 20 minút, kým sa slivková šupka neodlepí.

  2. Túto omáčku preceďte cez jemné sitko a odložte bokom.

  3. Vývar a čierny cesnak rozmixujte v mixéri, kým nevznikne hladká a lesklá zmes.

  4. Teraz prichádza na rad bylinková marináda: všetky ingrediencie zmiešajte a nechajte ich 3 hodiny odstáť pri izbovej teplote.

  5. Predhrejte sous vide na 90 °C.

  6. Vložte do vákuového vrecka Pridajte nakrájanú kapustu a slanú bylinkovú marinádu a potom uzavrite .

  7. Restujte 20 minút.

  8. Vyberte kapustu z vrecka a sceďte marinádu.

  9. Potrite kapustu hispi slivkovo-cesnakovou glazúrou a grilujte zo všetkých strán.

  10. Pokračujte v grilovaní, kým sa kapusta nezohreje.

  11. Potom nechajte pár minút odpočívať a podávajte so zvyšnou polevou.