Autor: sousvidehungary.hu
Klasickým problémom bravčových kotliet je, že pri vyprážaní ľahko vyschnú. Preto, aj keď patria medzi najčistejšie bravčové mäso, radšej ich jeme vyprážané alebo vyprážané spolu v nádeji, že si zachováme časť ich šťavnatosti. Sous vide tento problém rieši a prináša nám šťavnaté, šťavnaté a bohato ochutené bravčové kotlety. Také, aké ich len málokto predtým poznal.
Zloženie
Bravčová kotleta pripravená metódou sous vide
- 4 bravčové kotlety
- 4 plátky citrónovej kôry
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- olivový olej
Fazuľa Borlotti
- 1 kg čerstvej fazule borlotti (alebo zelenej fazule) v strukoch
- 100 g pancetty
- 1 cibuľa, nakrájaná na štvrtiny
- 2 mrkvy, ošúpané
- 2 stonky zeleru
- 1 strúčik cesnaku, prekrojený na polovicu
- 1 bobkový list
- 1 zväzok tymianu
- 3 l vody alebo kuracieho vývaru
- Kandizované paradajky
- 4 veľké slivkové paradajky
Omáčka na kandizované paradajky
- 500 g medu
- 100 g sherry octu
- 1 badián
- 1 vanilkový struk
- 1 vetvička rozmarínu
- 1 ČL semienok koriandra
- 2 strúčiky cesnaku
Na dokončenie fazule
- čerstvá petržlenová vňať, nadrobno nasekaná
- čerstvá bazalka, nasekaná alebo natrhaná
- citrónová šťava
- olivový olej
Príprava
- Predhrejte sous vide kúpeľ na 64 °C a rúru na 90 °C.
- Najprv si pripravte kandizované paradajky. Paradajky minútu alebo dve blanšírujte vo vriacej vode, potom ich nechajte vychladnúť v ľadovej vode a potom ich ošúpte.
- Ošúpané, ale neporušené paradajky vložte do predhriatej rúry a sušte 90 minút.
- Na varenie fazule vložte ingrediencie do hrnca a zalejte vodou alebo vývarom. Varte na miernom ohni 40 minút (alebo kým fazuľa nezmäkne). Potom nechajte v hrnci vychladnúť.
- Bravčové kotlety vložte do samostatných vákuových vreciek a pridajte trochu oleja, plátok citrónovej kôry, strúčik cesnaku a štipku soli. Vrecká uzavrite a vložte na 45 minút do vodného kúpeľa.
- Na prípravu paradajkovej omáčky priveďte všetky ingrediencie do varu a pridajte paradajky vybraté z rúry. Varte, kým omáčka nezhustne a nebude lesklá.
- Vyberte bravčové kotlety z vrecka, osušte ich a potom grilujte na vysokom ohni dozlatista.
- Zohrejte fazuľu a pridajte čerstvú petržlenovú vňať a bazalku. Nakoniec pridajte citrónovú šťavu a paradajky nakrájané na 4 kusy. Dochuťte poriadnym množstvom olivového oleja.
- Grilovaný bravčový kotlet podávajte s fazuľou borlotti a kandizovanými paradajkami.