Jelenie chrbát pripravený metódou sous vide s borievkou, rösti a pečenou mandarínkou

sous-vide-ozgerinc-borokaval-rostivel-perzselt-mandarinnal

Autor: sousvidehungary.hu

Keby neexistovala metóda sous vide , museli by sme povedať, že nasledujúci recept je určený pre skutočne skúsených domácich kuchárov. Keďže však pracujeme so sous vide, môžeme ho s istotou odporučiť aj tým, ktorí ešte nezložili skúšku majstra šéfkuchára. Je to komplexné, rozmanité a vzrušujúce jedlo, ktoré je zároveň známe aj nové, jednoducho preto, že ponúka známe chute v úplne nezvyčajnom zložení. Niet pochýb o tom, že si vyžaduje pozornosť, ale výsledok prekoná všetky očakávania.

Zloženie

Jelenie mäso

  • 600 g jelenej panenky

Zemiakové rosti

  • 650 g zemiakov, nastrúhaných
  • 30 g kačacej masti na pečenie a polievková lyžica na vyprážanie
  • soľ

Omáčka z červeného vína

  • 390 g cibule, nahrubo nakrájanej
  • 40 g cesnaku, nahrubo nasekaného
  • 50 g masla
  • 200 g húb, nakrájaných na plátky
  • 750 ml červeného vína
  • 5 l hnedého kuracieho vývaru
  • 12 vetvičiek tymianu
  • 12 čiernych korenia

Mandarínkové pyré

  • 6 mandarínok
  • 100 ml cukru
  • 100 ml vody
  • 50 ml olivového oleja

borievka korenie

  • 6 g čierneho korenia
  • 6 g borievok
  • 4 g čerstvého tymianu

Spálená mandarínka

  • 2 mandarínky
  • olivový olej

Podávanie

  • 300 g kelu – na servírovanie
  • 10 g 70% horkej čokolády, jemne nastrúhanej

Príprava

  1. Na prípravu zemiakov rösti predhrejte vodný kúpeľ na 80 °C.

  2. V cedníku zmiešajte nastrúhané zemiaky s veľkou štipkou soli, potom cedník vložte do drezu alebo nad misku a nechajte odkvapkať. Soľ vytiahne zo zemiakov vlhkosť. Po 15 minútach zemiaky zabaľte do čistej utierky. Utierku vyžmýkajte a vytlačte vlhkosť. Keď už zo zemiakov nevyteká šťava, prelejte ich do misky.

  3. Kačaciu masť rozohrejte na panvici, kým sa neroztopí, potom ju pridajte k zemiakom. Aj túto zmes premiešajte.

  4. Zemiaky vákuovo uzavrite vo veľkom vákuovom vrecku a potom ich varte metódou sous vide 4 hodiny. Potom vyberte z vodného kúpeľa a nechajte úplne vychladnúť, kým vákuové vrecko otvoríte.

  5. Kým zemiaky chladnú, pripravte si omáčku z červeného vína. Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte maslo, kým sa neroztopí, potom vmiešajte cibuľu a cesnak a opekajte ich dozlatista. Keď je cibuľa jemne skaramelizovaná, vmiešajte nakrájané šampiňóny a opekajte dozlatista a zmäknutia.

  6. Pridajte červené víno a dobre premiešajte. Zvýšte teplotu a varte na miernom ohni, kým sa víno nezredukuje na polovicu. Potom pridajte kurací vývar, tymian a korenie. Znížte teplotu na strednú a priveďte omáčku k varu. Keď zovrie, znížte teplotu a odstráňte všetok tuk a zvyšky, ktoré vystúpia na povrch. Premiešajte omáčku a keď dosiahne hustú konzistenciu podobnú omáčke, odstavte ju z ohňa, preceďte cez jemné sitko a nechajte vychladnúť.

  7. Na prípravu mandarínkového pyré ošúpte mandarínky a nakrájajte ich na mesiačiky. Ovocie odložte bokom a do panvice vložte 300 g mandarínkovej kôry.

  8. Do hrnca nalejte dostatok studenej vody, aby boli ponorené mandarínkové šupky, a potom varte na miernom ohni 20 minút. Po uplynutí tejto doby vodu zlejte a šupky nechajte v hrnci.

  9. Krok 8 zopakujte dvakrát, pričom zakaždým použite čerstvú vodu. Tri blanšírovania mandarínkovej kôry týmto spôsobom odstránite horkú chuť.

  10. V hrnci zmiešajte cukor, vodu a olivový olej a varte na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom sirup nalejte do mixéra, pridajte blanšírovanú mandarínkovú kôru a zmes rozmixujte na pyré. Nakoniec preceďte cez jemné sitko a dajte do chladničky odpočívať.

  11. Keď zemiaky úplne vychladnú, vyberte ich z vákuového vrecka a rozdeľte ich na 4 rovnaké kusy. Vytvarujte ich do trojuholníkov.

  12. Predhrejte sous vide na 57 °C.

  13. Na borievkové korenie pomeľte tymian, korenie a borievkové bobule na jemný prášok.

  14. Jelenie chrbát uzavrite do vákuového vrecka a vložte do vodného kúpeľa. Restujte 30 minút.

  15. Potom si pripravte pečené plátky mandarínky. Nakrájajte ovocie na približne 1 cm kolieska (z každého ovocia by ste mali dostať približne 4 plátky). Potrite plátky trochou olivového oleja a položte ich na horúcu grilovaciu panvicu (grilovaciu panvicu). Grilujte 1-2 minúty z každej strany. Vyberte z panvice a uchovávajte v teple, kým nebudete pripravení podávať.

  16. Na varenie kelu priveďte do varu hrniec s osolenou vodou, pridajte kel a varte ho do mäkka, približne 2-3 minúty.

  17. Zemiakové rösti opečte na troche rozpustenej kačacej masti dozlatista a chrumkava.

  18. Vyberte jeleninu z vrecka. Na panvici rozohrejte trochu oleja a mäso opečte zo všetkých strán. Smažte 1 minútu z každej strany, potom mäso vyberte z panvice a posypte borievkovým korením. Nechajte 1-2 minúty odpočívať a potom nakrájajte na rovnaké kúsky.

  19. Pri servírovaní pokvapkajte okraj taniera polievkovou lyžicou mandarínkového pyré. Do stredu taniera položte plátok opečenej mandarínky, plátok zemiakových rösti a malý kúsok kelu. Na kel poukladajte nakrájanú jeleniu zverinu a mäso posypte trochou strúhanej čokolády. Nakoniec poliajte omáčkou z červeného vína, pričom dbajte na to, aby zostala v mandarínkovom pyré.