Autor: sousvidehungary.hu
Napriek svojmu názvu, hispi, známa aj ako špicatá alebo zahrotená kapusta, nie je druhom kapusty španielskeho, ale britského pôvodu. Na ostrove je dodnes veľmi obľúbená vďaka svojej jemnejšej, o niečo sladšej chuti ako bežné druhy kapusty. Ak k tomu pridáme, že jej obsah vitamínu C sa považuje za obzvlášť vysoký aj medzi druhmi kapusty, potom si ju naozaj zaslúžite vyskúšať. Sľubuje kráľovskú hostinu s bohatou omáčkou popri jemne sous-vide varenej bravčovej pleci.
Zloženie
- 1,4 kg bravčovej plece
- 14 g soli
Jablkové a zelerové pyré
- 500 g jabĺk, ošúpaných, zbavených jadrovníka a nakrájaných na plátky.
- 25 g olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
- 200 g zeleru, ošúpaného a nakrájaného na plátky
- 200 ml mlieka
- 1 štipka soli
- 1 čajová lyžička jablčného octu
Omáčka
- 1,2 kg bravčových kostí
- 800 ml kuracieho vývaru
- 400 g bravčových kúskov
- 400 ml bieleho vína
- 200 g húb, nakrájaných na plátky
- citrónová kôra, 1 ks.
- Šťava z 1 citróna
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vetvička čerstvého tymianu
- 1,2 g xantánovej gumy
- 1 čajová lyžička octu Chardonnay
- 1 štipka čierneho korenia
Hispi kapusta
- 1 špicatá kapusta (Hispi)
- 10 ml bieleho vínneho octu
- 20 ml kačacej masti
Plátky červeného jablka
- 2 červené jablká, nakrájané na plátky
- 125 ml citrónovej šťavy
- 250 ml vody
- 250 ml cukru
Príprava
Lopatka:
- Predhrejte vodný kúpeľ na 70 °C.
- Bravčovú plec vykosťte a mäso posypte soľou. Vytvarujte ju do podlhovastého tvaru a uzavrite vo vákuovom vrecku.
- Vložte vrecko do vodného kúpeľa a nechajte ho tam 12 hodín.
- Potom mäso (z vrecka) preložte do chladničky a nechajte ho cez noc vychladnúť.
Jablkové a zelerové pyré - Predhrejte vodný kúpeľ na 88 °C.
- Nakrájané jablká a zeler vložte do vákuového vrecka, pridajte olivový olej a uzavrite.
- Vrecko môžete vložiť do vodného kúpeľa na 30 minút. Potom vrecko vyberte a jeho obsah rozmixujte. Do zmesi pridajte citrónovú šťavu, mlieko, soľ a jablčný ocot.
- Zmes rozmixujte v mixéri do hladka.
Omáčka - Predhrejte rúru na 180 ⁰C.
- Bravčové kosti poukladajte na plech na pečenie, vložte do rúry a pečte dozlatista.
- Kurací vývar zohrejte vo veľkom hrnci. Keď vývar zovrie, nalejte ho do zapekacej misy s bravčovými kosťami a varte 1 hodinu.
- V hrnci zohrejte biele víno na strednom ohni. Priveďte do varu a potom varte na miernom ohni 10 minút. Potom nechajte vychladnúť.
- Na veľkej panvici opečte menšie kúsky bravčového mäsa. Keď skaramelizujú, vyberte mäso a tuk z panvice do cedníka a nechajte ich odkvapkať.
- Vývar preceďte cez jemné sitko, aby ste odstránili kosti, potom ho pridajte do čistého hrnca spolu s karamelizovanými kosťami, hubami, cesnakom a bielym vínom. Priveďte do varu a varte 1 hodinu na miernom ohni.
- Omáčku preceďte cez jemné sitko, nechajte ju usadiť a potom zotrite tuk, ktorý vystúpil na povrch. Vmiešajte xantánovú gumu na zahustenie omáčky, dochuťte soľou a korením podľa chuti a potom vmiešajte citrónovú šťavu a ocot. Omáčku namočte s vetvičkou tymianu a citrónovou kôrou na 20 minút a potom odložte bokom, kým ju nebudete potrebovať.
Plátky kapusty a jabĺk hispi - Ďalej si pripravte kapustu hispi. Kapustu nakrájajte na dlhé, tenké prúžky. V panvici roztopte kačaciu masť a pridajte kapustu. Duste do mäkka, potom osoľte a vmiešajte ocot.
- Na plátky červeného jablka zmiešajte v hrnci cukor, vodu a citrónovú šťavu. Plátky jablka ponorte do vody a zahrievajte do varu, potom varte na miernom ohni 4 minúty. Potom tekutinu zlejte a jablká odložte bokom.
Dokončenie a servírovanie - Predhrejte vodný kúpeľ na 62 °C.
- Bravčové plece uzavrite v čistom vákuovom vrecku. Vložte ho do vodného kúpeľa a opekajte 15 minút, kým sa úplne nezohreje. Rozbaľte vrecko a mäso osušte papierovými utierkami.
- Plece položte kožou nadol do horúcej panvice a opekajte, kým koža nie je chrumkavá. Po opečení skontrolujte, či je mäso prepečené, a potom ho nakrájajte na 4 kusy.
- Na servírovanie rozdeľte kapustu na 4 taniere. Kapustu poukladajte do stredu tanierov a navrch poukladajte porciu bravčovej plece. Vedľa kapusty poukladajte 2 plátky jablka a porciu jablkovo-zelerového pyré a mäso poliajte bravčovou omáčkou.