Na blogu Fűszeres Eszter sme našli nasledujúci recept.
http://fuszereslelek.nlcafe.hu/2012/09/06/a_sargarepa_senkinek_nem_linyzik/
Mrkva sa v Maďarsku nedá zohnať. Aspoň ja som si už viac ako desať rokov nemohol kúpiť skutočnú, sladkú mrkvovú príchuť.
Samozrejme, na trhu a v obchodoch existujú korene, ktoré vyzerajú ako mrkva, ale ich chuť len mierne pripomína skutočnú mrkvu. Chýba im sladkosť, ale môžeme s istotou povedať, že nemajú ani chuť, ani vôňu! Prepáčte.
Skúšal som všetko:
Zasadil som si ju sám a darilo sa jej. Tento rok sa aspoň pekne vydarila a sú aj také, ktoré chutia celkom prijateľne, ale stále to nie je tá, ktorú moja stará mama varila vo vývare a potom ju dala okolo plneného kurčaťa s ostatnou zeleninou. Toto je tá mrkva, kvôli ktorej (ne)odborníci tvrdia, že maďarský vývar je skôr ako koreňová polievka, s toľkým množstvom zeleniny a relatívne malým množstvom kostí a mäsa. A je príliš sladká. Poznamenám, že pred dvadsiatimi rokmi možno bola sladká, ale teraz...
Potom som išiel na bio trh, farmársky trh, a odporučili mi skvelý zdroj mrkvy, ale ja som ho jednoducho nevedel nájsť. Pred pár rokmi sa mi podarilo naraziť na lahodnú mrkvu na naozaj skvelom mieste, ale čašník povedal, že je francúzska. Bože môj!
Potom som toto leto našiel super zdroj, ale z pohľadu Budapešti nie je získanie mrkvy z Hernádszentandrásu práve jednoduché riešenie.
Ale každému chýba dobrý cesnak, aspoň vedia o probléme s čínskym cesnakom a tiež o tom, že maďarský mizne zo strúčikov do mesiaca kvôli nejakej zvláštnej chorobe. Ale mrkvu mám rád, či už v polievke, ako prílohu, alebo jednoducho nastrúhanú surovú v šaláte. Alebo aspoň by som chcel.
Vyzerá to, že našli riešenie. Restovaná mrkva. Áno!
O stroji napíšem viac neskôr, keďže si ho väčšina ľudí spája s reštauráciami a mäsom, ale musím povedať, že na prípravu zeleniny je fantastický. Teraz sa musím trochu upokojiť, aby som zostala objektívna po tom, čo kilo mrkvy, ktoré som si kúpila v supermarkete, konečne chutilo božsky len vďaka tepelnej úprave vo vákuovej fólii pri teplote 85,5 stupňov.

Ide o to, že som ošúpal mrkvu, dal ju do vrecka s lyžicou masla, čajovou lyžičkou medu, štipkou soli a muškátovým orieškom a uzatvoril ho . Keď bola hotová, prikryl som ju na 40 sekúnd v horúcej panvici a zjedli sme to. Nesadli sme si k nej, len sme tam rýchlo natlačili kilo mrkvy, my štyria sme stáli pri kuchynskej linke. Bola to katarzia. Alebo orgazmus v ústach. Ale určite 100% mrkva.
Ešte jedna zaujímavosť o mrkve. András, záhradník v MonJardin, hovorí, že koreňovú zeleninu si buď pestujeme sami, alebo ju kupujeme v hypermarkete(!), pretože tam určite kontrolujú, čo absorbuje zo zeme. Stojí to za zváženie, najmä tam, kde je malé bábätko a mrkvu dostávajú práve preto, že je zdravá.
Môj kolega Jokuti už písal a natočil videá o mäse pripravenom metódou sous vide, ale som si istý, že pointa nie je len v mäse. Samozrejme, aj tam sa nájdu prekvapenia.