Jahňacie kotlety s hlávkovým šalátom

Bárányflekken palócos fejes salátával

Pripravené v reštaurácii Walter v Perbále podľa receptu kreatívneho šéfkuchára Lászlóa Ruprechta.

Ingrediencie pre 4 osoby:

  • Jahňacie stehno s kosťou 1,2 kg
  • Soľ
  • Korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Maslo 140 g
  • 1 veľká hlava šalátu
  • Kyslá smotana 0,4 litra
  • Údená slanina 10 dkg
  • Mrkva 10 dkg
  • Petržlen koreň 10 dkg
  • Zeler 10 dkg
  • Cesnak 5 dkg
  • Cibuľa 15 dkg
  • 1 vetvička rozmarínu
  • Tymian 5 vetvičiek
  • Červené víno 1,5 dl
  • Olej 0,5 dl
  • Bobkové listy 3 ks
  • Paradajkový pretlak 5 dkg
  • Maslo 2 polievkové lyžice

1.) Jahňacie stehno vykosťte, očistite od tuku a kosť odložte na omáčku. Vykostené stehno nakrájajte na rovnomerné 2-3 cm hrubé plátky. Obe strany osoľte, okoreňte a rozdrveným cesnakom. Plátky rovnomerne zrolujte a opečte na rozpálenej panvici s trochou oleja. Nechajte niekoľko minút vychladnúť, potom ich položte na ľahko naolejovaný kus alobalu a pomocou oboch koncov ich zrolujte do veľkého valca. Potom vložte do vákuového vrecka , vákuovo uzavrite a vložte do nádoby Sous-Vide s teplotou 64 °C na 22-24 hodín. Po uvarení nechajte mäso vychladnúť v ľadovej vode a odpočívať. Pred podávaním mäso regenerujte pri teplote 64 °C približne. Nakrájajte na 1,5-2 cm plátky a plátky rýchlo opečte na rozpustenom masle na rozpálenej panvici.

2.) Jahňaciu kosť opečieme na oleji, potom pridáme očistenú zeleninu nakrájanú na väčšie kúsky, cibuľu, cesnak, bylinky a spolu ich opekáme. Pridáme paradajkový pretlak, ktorý miešame so zeleninou, kým nezíska farbu. Potom zalejeme suchým červeným vínom a trochou vody. Varíme na miernom ohni 6-8 hodín, pričom priebežne zbierame tuk. Omáčku precedíme, odmastíme a dochutíme soľou. Pri podávaní omáčku zredukujeme a obohatíme maslom.

3.) Šalát dôkladne umyte, odstráňte vonkajšie listy, potom ho nakrájajte na štvrtiny a sceďte. Slaninu nakrájajte na malé kocky, roztopte ju na panvici a sceďte. Opečené kocky slaniny zmiešajte s kyslou smotanou a pri podávaní dochuťte nadrobno nasekaným estragónom a trochou soli. Scedenú štvrtinu šalátu pokvapkajte olejom z hroznových jadier a kyslou smotanou so slaninou.