Kačacie prsia pripravené metódou Sous Vide s jablkami a zemiakmi

Sous Vide rozé kacsamell almás burgonyával

Autor: Krisztina Terei-Vigh Food Feeling blog

SUŠENÝ CHRUMKAVÝ KAČACÍ FILE S JABLKOVÝMI VYPRÁŽANÝMI ZEMIAKMI


Ingrediencie pre 2 osoby:

  • 2 kačacie prsia bez kosti a kože (25-30 dkg/ks)
  • 1 vetvička rozmarínu
  • soľ
  • 40 dkg zemiakov
  • 3-4 lyžice oleja
  • 300 g jabĺk
  • 1 strúčik cesnaku

Príprava:

  1. Z kačacích pŕs odrežte kožu. Ostrým nožom narežte do kože dlhé prúžky, vzdialené od seba 1 cm, až po mäso, pričom dávajte pozor, aby ste mäso nenarezali. Potom postup zopakujte s prúžkami v pravom uhle, aby ste na koži získali rovnaké štvorce. Mäso osoľte a vákuovo ho uzavrite vo vákuovom vrecku spolu s vetvičkou rozmarínu. Uistite sa, že prsia sú vedľa seba a neprekrývajú sa.
  2. Naplňte sous vide prístroj vodou a nastavte ho na 16 stupňov Celzia. Keď sa voda zohreje, vložte do nej vákuovo balené prsia a tepelne upravujte 3 hodiny.
  3. Medzitým si pripravte oblohu. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a opečte ich na panvici s trochou oleja na strednom ohni prikryté. Dochutíme soľou podľa chuti.
  4. Jablko ošúpte a nakrájajte na kocky a keď sú zemiaky takmer úplne mäkké, pridajte ich. Pečte ďalších 10 minút na vysokom ohni, aby jablko aj zemiaky mierne zhnedli.
  5. Ošúpte cesnak a pridajte ho k jablkám a zemiakom. Všetko spolu premiešajte. **
  6. Po uplynutí času sous vide vyberte mäso z vrecka , osušte ho a opečte na rozohriatej panvici na strednom ohni kožou nadol 3-5 minút, kým koža nie je chrumkavá a zlatistá. Po vyprážaní nechajte mäso 5-10 minút odpočívať pred podávaním. *
  7. Vyprážané prsia podávajte s jablkami a zemiakmi.

* TIP – odpočinok po uvarení – Je to potrebné, aby sa šťava pekne usadila vo vnútri mäsa a po nakrájaní mäsa všetka nevytiekla, ale zostala vo vnútri. Mäso tak bude šťavnaté a chutné. Platí to pre všetko vyprážané mäso. Čím je mäso väčšie, tým dlhšie potrebuje odpočinok.

**TIP – korenie – k jablkovo-zemiakovým zmesiam môžete pridať aj iné koreniny. Semená feniklu alebo nasekanú zelenú papriku.**