Autor: Krisztina Terei-Vigh Food Feeling blog
Lososa je ťažké dobre uvariť. Ľahko sa vysuší. Nemám ho rád surového zvnútra, aj keď je to najlepší spôsob prípravy. Nemôžete ho prevariť, pretože bude naozaj suchý. Pri varení na panvici alebo v rúre si vždy musíte dávať pozor na to, kedy je hotový. Minúta alebo dve navyše môžu pokaziť rybu, ktorá už bola dobre uvarená.
Toto pečenie je jednoduchšie s použitím sous vide Môžeme si ju pripraviť. Tam si môžeme nastaviť pevnú teplotu, ktorá nám pomôže dosiahnuť, aby ryba bola presne taká, akú chceme. Sous-vide kuchárske knihy uvádzajú 55 stupňov a 30 minút, ale v tomto prípade vnútro ryby ešte nie je surové. Ako som písala, mne sa to takto nepáči, tak som to trochu upravila. Rybu som varila pri 60 stupňoch hodinu, takže bola presne taká, akú som chcela. Mäkká, drobivá, nie suchá, ale ani nie polouvarená. Božská. Do prístroja som pridala pár vajec a tiež som ich sous-vide uvarila, potom som ich rozmixovala s citrónovou šťavou, trochou rozpusteného masla, korením a soľou a „holandská“ omáčka bola hotová.
Ingrediencie pre 4 osoby:
- 4 plátky lososa (asi 15-20 dkg každý)
- soľ
- 2-3 lyžice oleja
- 3 vajcia
- 1 čajová lyžička horčice
- Šťava z 1 citróna
- soľ
- muškátový oriešok
- čerstvo mleté korenie
Príprava:
- Naplňte sous vide prístroj vodou a nastavte teplotu na 60 stupňov.
- Kým sa voda zohrieva, lososa utrite dosucha, osolte ho, vložte do vákuového vrecka a vákuovo uzavrite .
- Umyte vajcia.
- Keď sa voda zohreje, vložte vákuovo baleného lososa a vajcia do sous vide prístroja a tepelne upravujte 1 hodinu.
- Po uplynutí času lososa vyberte, utrite dosucha a opečte ho na rozpálenej panvici s trochou oleja kožou nadol pol minúty.
- Vajcia rozšľahajte v mixéri, pridajte horčicu, citrónovú šťavu, soľ podľa chuti, čerstvo mleté korenie a strúhaný muškátový oriešok. Všetko spolu rozmixujte a podávajte s lososom.
- K lososovi podávame šalát.