Morčací burger pripravený metódou sous-vide – šťavnatejší ako kedykoľvek predtým
Hamburgery sú obľúbené u mnohých, najmä v lete, keď je grilovanie neodmysliteľnou súčasťou víkendov. Ak však chcete zdravšiu a ľahšiu alternatívu ku klasickej hovädzej verzii, potom je morčací burger perfektnou voľbou. Hoci sa o morčacom mäse často hovorí, že je suchšie, pri príprave pomocou technológie sous-vide sú burgery zaručene šťavnaté a chutné .
Prečo sa to oplatí vyskúšať?
-
Zdravšia alternatíva – menej tuku a kalórií ako hovädzí burger.
-
Výhody sous-vide nádrže – morka bude šťavnatá, krehká a dokonale prepečená.
-
Bohaté korenie – čerstvé bylinky a worcesterská omáčka zvýrazňujú chuť.
-
Skutočná klasika – každý ju miluje a dá sa spestriť rôznymi prílohami.
Ingrediencie (na 6 burgerov)
-
750 g chudého mletého morčacieho mäsa
-
16 rozdrvených maslových sušienok
-
2 a 1/2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
-
2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej bazalky
-
1/2 polievkovej lyžice worcesterskej omáčky
-
1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku
-
1 veľké vajce
-
6 čajových lyžičiek extra panenského olivového oleja
-
6 žemlí na hamburgery (biele alebo celozrnné, opečené)
-
6 plátkov paradajok
-
6 veľkých listov ľadového šalátu
-
6 plátkov syra čedar (voliteľné)
Príprava krok za krokom
1. Príprava sous-vide nádrže
Nastavte spotrebič na 64 °C .
2. Príprava mäsových guliek
Vo veľkej mise zmiešajte morčacie mäso, drvené krekry, petržlenovú vňať, bazalku, worcesterskú omáčku, cesnakový prášok a vajcia.
3. Tvarovanie a chladenie
Rozdeľte cesto na 6 rovnakých placiek. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte alobalom a nechajte 2 hodiny stuhnúť v chladničke.
4. Vákuovanie a varenie metódou sous-vide
Vložte maximálne 2 placky do samostatných vákuových vreciek a uzavrite ich vákuovačom . Varte vo vodnom kúpeli 1 hodinu a 15 minút .
5. Opekanie
Po uvarení vyberte burgre z vrecka, zlejte vývar a osušte ich. V liatinovej panvici rozohrejte olivový olej na vysokej teplote a burgre opekajte približne 45 sekúnd z každej strany, aby ste získali peknú kôrku.
6. Kompilácia
Naplňte čerstvo opečené žemle mäsovými plackami, paradajkami, ľadovým šalátom a syrom (ak používate).
Tip na servírovanie
-
Ako prílohu môžete podávať pečené sladké zemiaky s majonézou zo sladového octu .
-
Burger môžete ozdobiť karamelizovanou cibuľou alebo plátkami avokáda.
-
Ak chcete pikantnejšiu chuť, pridajte jalapeño alebo chilli omáčku.