Medzi nadšencami rýb pravdepodobne panuje zhoda v tom, že pstruh je jednou z najchutnejších rýb pôvodom z Maďarska. Pstruh potočný pochádza predovšetkým z našej krajiny, ale ľahko dostupný je aj pstruh dúhový chovaný na rybích farmách. Tento základný recept je samozrejme nielen pre milovníkov pstruhov, ale bohatá chuť a maslovo mäkká textúra souvlaki pstruha bude novinkou aj pre bežných konzumentov pstruhov.

Zloženie
- 2 porcie pstruha, každá s hmotnosťou 150 g
- štipka morskej soli
- 1 polievková lyžica olivového oleja
Príprava
- Predhrejte vodný kúpeľ na 45 °C.
- Posypte pstruha morskou soľou. (Ak chcete rybu bez kože, mali by ste ju v tejto fáze odstrániť.)
- Pstruhy vložte do samostatných vákuových vreciek. Pridajte olivový olej a vrecká vákuovo uzavrite .
- Opekajte 45 minút v predhriatom vodnom kúpeli.
- Pstruhy opatrne vyberte z vákuových vreciek a osušte ich papierovými utierkami.
- Na panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte trochu oleja. Rybu položte kožou nadol a rýchlo opečte dozlatista a chrumkava.
- Môžeme podávať ihneď.
Tipy
- Pstruha sa oplatí vákuovo zabaliť s bylinkami, iným korením a aromatickými látkami. Pre sviežu chuť môžete pridať tymian, bazalku, možno aj pár plátkov cesnaku alebo plátok citrónovej kôry.
- Ďalším spôsobom, ako vylepšiť chuť, je marinovať rybu pred opekaním. Použite med na sladkú marinádu alebo japonskú miso pastu, aby ste pstruhovi dodali jemný ázijský charakter.