Autor: sousvidehungary.hu
Môže byť pečené hovädzie mäso „ľahké“? Tento recept sa o to aspoň pokúša. S grilovanou brokolicou a rukolovou salsou sa známe pečené hovädzie mäso dostáva na scénu v pre nás úplne nezvyčajnej kombinácii. Môže byť rare, medium alebo well done podľa chuti, ale s týmito sviežimi a pikantnými prílohami bude výnimočné.
Zloženie
Hovädzie mäso:
- 600-700 g hovädzej kýty
- 1 polievková lyžica celozrnnej alebo dijonskej horčice
- Štipka morskej soli
Salsa verde z rukoly:
- 1 strúčik cesnaku
- 1 malá šalotka, nakrájaná na malé kocky
- 50 g umytej rukoly
- 10 g iných byliniek, ako je bazalka a petržlenová vňať.
- 3 filety z ančovičiek
- 2 polievkové lyžice červeného vínneho octu
- 6 polievkových lyžíc olivového oleja
Brokolica:
- 150 g mladej brokolice
- Olivový olej
- Štipka čierneho korenia
Príprava
- Nastavte teplotu sous vide na 54 °C. Vložte hovädzie mäso do vákuového vrecka, uzavrite ho a nechajte vo vodnom kúpeli 4,5 hodiny. Získate tak stredne prepečené hovädzie mäso. Ak chcete, aby bolo hovädzie mäso dobre prepečené, zvýšte teplotu.
- Po 4,5 hodinách mäso vyberte a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu. Potrite 1 polievkovou lyžicou dijonskej horčice a štipkou morskej soli. Vložte do ďalšieho vákuového vrecka a vráťte do vodného kúpeľa na ďalších 5 hodín.
- Keď je hovädzie mäso takmer hotové, pripravte si salsu.
- Šalotku, cesnak a potom pridané ančovičky rozmixujte v kuchynskom robote na pyré.
- Potom pridajte rukolu a bylinky a roztlačte ich. Zmes dajte do malej misky, pridajte olivový olej a červený vínny ocot.
- Keď je hovädzie mäso hotové, vyberte ho z vrecka a osušte.
- Predhrejte panvicu (alebo gril) a opečte mäso zo všetkých strán do chrumkava. Potom odložte.
- Pridajte k brokolici trochu olivového oleja a mletého korenia a potom ju grilujte niekoľko minút.
- Mäso nakrájajte na tenké plátky, pridajte grilovanú brokolicu a pokvapkajte pikantnou a korenistou salsou verde.