Hovädzie stehno tagine so slivkami pripravené metódou sous vide

sous-vide-marhalabcomb-tagine-aszalt-szilvaval

Autor: sousvidehungary

Tagine (tajsin) je marocké jedlo, ktoré označuje hrniec, v ktorom sa pripravuje, aj mäsové, zeleninové alebo ovocné jedlo, ktoré sa v ňom pripravuje. Tento recept je mäsovo-ovocný tagine, ktorý vyzerá ako známy hustý hovädzí guláš. Jeho chuť vás však prenesie do severnej Afriky. Stojí za to ho vyskúšať.

Zloženie

  • 1 kg hovädzieho stehna, nakrájaného na kocky s veľkosťou 2-3 cm
  • 2 cibule, nakrájané
  • 1 štipka šafranu, mletého na prášok
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžička cesnakového prášku
  • 250 g sušených sliviek, vykôstkovaných
  • 1 polievková lyžica tekutého medu
  • 50 g nesoleného masla, vychladeného
  • 5 kociek ľadu
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • soľ
  • korenie
  • 300 g kuskusu

Príprava

  1. Predhrejte sous-vide rúru na 75 °C.

  2. Nakrájané hovädzie mäso štedro okoreňte. Vo veľkej panvici rozohrejte olej a opečte ho dozlatista alebo kým nie je zo všetkých strán zhnednuté. Opečené mäso preložte do misky a odložte bokom.

  3. Pridajte cibuľu do panvice a opekajte ju za stáleho miešania na miernom ohni, kým nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu, približne 10 minút. V prípade potreby pridajte trochu oleja. Keď je cibuľa hotová, odstavte panvicu z ohňa.

  4. Hovädzie mäso osušte a pridajte cibuľu, šafran, zázvor, škoricu, cesnak, sušené slivky a trochu soli a korenia. Dobre premiešajte.

  5. Vložte mäso do vákuového vrecka , pridajte med, maslo a kocky ľadu.

  6. Vrecko povysávajte a vložte ho na 12 – 16 hodín do predhriateho vodného kúpeľa.

  7. 10 minút pred podávaním dáme kuskus do misky, osoľíme a premiešame. Pridáme extra panenský olivový olej a zalejeme 450 ml horúcej vody.

  8. Prikryte a nechajte odstáť, kým sa tagine nedopečie.

  9. Otvorte vákuové vrecko a nalejte hovädzie mäso do veľkej, vyhriatej misky. Zmiešajte s polovicou opečených mandlí a posypte zvyšnými mandľami spolu so sezamovými semienkami a koriandrom.

  10. Kuskus premiešajte vidličkou a podávajte spolu s tagine.