Autor: sousvidehungary
Tagine (tajsin) je marocké jedlo, ktoré označuje hrniec, v ktorom sa pripravuje, aj mäsové, zeleninové alebo ovocné jedlo, ktoré sa v ňom pripravuje. Tento recept je mäsovo-ovocný tagine, ktorý vyzerá ako známy hustý hovädzí guláš. Jeho chuť vás však prenesie do severnej Afriky. Stojí za to ho vyskúšať.
Zloženie
- 1 kg hovädzieho stehna, nakrájaného na kocky s veľkosťou 2-3 cm
- 2 cibule, nakrájané
- 1 štipka šafranu, mletého na prášok
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička cesnakového prášku
- 250 g sušených sliviek, vykôstkovaných
- 1 polievková lyžica tekutého medu
- 50 g nesoleného masla, vychladeného
- 5 kociek ľadu
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- soľ
- korenie
- 300 g kuskusu
Príprava
- Predhrejte sous-vide rúru na 75 °C.
- Nakrájané hovädzie mäso štedro okoreňte. Vo veľkej panvici rozohrejte olej a opečte ho dozlatista alebo kým nie je zo všetkých strán zhnednuté. Opečené mäso preložte do misky a odložte bokom.
- Pridajte cibuľu do panvice a opekajte ju za stáleho miešania na miernom ohni, kým nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu, približne 10 minút. V prípade potreby pridajte trochu oleja. Keď je cibuľa hotová, odstavte panvicu z ohňa.
- Hovädzie mäso osušte a pridajte cibuľu, šafran, zázvor, škoricu, cesnak, sušené slivky a trochu soli a korenia. Dobre premiešajte.
- Vložte mäso do vákuového vrecka , pridajte med, maslo a kocky ľadu.
-
Vrecko povysávajte a vložte ho na 12 – 16 hodín do predhriateho vodného kúpeľa.
- 10 minút pred podávaním dáme kuskus do misky, osoľíme a premiešame. Pridáme extra panenský olivový olej a zalejeme 450 ml horúcej vody.
- Prikryte a nechajte odstáť, kým sa tagine nedopečie.
- Otvorte vákuové vrecko a nalejte hovädzie mäso do veľkej, vyhriatej misky. Zmiešajte s polovicou opečených mandlí a posypte zvyšnými mandľami spolu so sezamovými semienkami a koriandrom.
- Kuskus premiešajte vidličkou a podávajte spolu s tagine.