Autor: sousvidehungary.hu
Jamajka síce patrí Jamajčanom (aspoň podľa tých, ktorí to vedia povedať!), ale jamajská kuchyňa je našťastie teraz spoločným dedičstvom. Vrátane vlajkovej lode miestnej gastronómie, kuracích stehien jerk. Termín jerk pôvodne označoval metódu pomalého grilovania, ale teraz sa vzťahuje aj na jedinečnú karibskú marinádu, ktorá je pikantná, sladká a zároveň štipľavá, na rozdiel od všetkého ostatného. Preto ju musíte ochutnať.
Zloženie
- 1 kg kuracích stehien s kožou a kosťami.
Na marinádu
- 5 zelených cibuľiek
- 1 polievková lyžica tymianu
- 2 čajové lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1 polievková lyžica hnedého cukru
- 2 čajové lyžičky mletého nového korenia
- 1 polievková lyžica muškátového orieška
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 škótske korenie Bonnet
- 3 polievkové lyžice ľahkej sójovej omáčky
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 2 polievkové lyžice červeného vínneho octu
- 4 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička strúhaného zázvoru
- 1 polievková lyžica medu
- 2 papriky
- 1 cibuľa
- Šťava z 1 limetky
Na ozdobu
- Ryža pre 4 osoby
- Červená fazuľa pre 4 osoby
Príprava
- Ingrediencie na marinádu spolu rozmixujeme.
- Kuracie stehná vložte do vákuového vrecka , zalejte štvrtinou pripravenej marinády a premiešajte vo vrecku.
- Predhrejte zariadenie sous vide na 68 °C a vložte vákuovo balené kuracie stehná na 3 hodiny.
- Kým sa kura „kúpe“, pripravte si prílohu. Ryžu a fazuľu jednoducho uvarte spolu do mäkka a dochuťte soľou a korením.
- Vyberte kura z vrecka, potrite zvyšnou marinádou a grilujte, pričom ho otáčajte a polejte, aby sa koža skaramelizovala.
Tipy
- Kuracie mäso môžete tiež marinovať v chladničke niekoľko hodín alebo aj cez noc a potom ho grilovať.
- Tekutiny môžete tiež vákuovo uzavrieť pomocou dvoch vreciek. Najprv vložte marinádu a kuracie mäso do jedného vrecka, vytlačte z neho čo najviac vzduchu a uzavrite ho. Potom vložte uzatvorené vrecko do iného vrecka a znova ho uzavrite.