Autor: sousvidehungary.hu
Kuracie prsia sú základnou, často konzumovanou, každodennou potravinou. Spoľahlivý kuchynský pomocník, čo je pravda, že niekedy sú trochu suché a niekedy trochu nudné, ale sú chutné, milujeme ich. Mnoho ľudí si to takto predstavuje. A ako veľmi sa mýlia!
Každý, kto sa prvýkrát stretne s kuracími prsiami pripravenými metódou sous vide, na prvý pohľad vie, že sa s nimi stalo niečo nezvyčajné, ale veľmi dobré. Sú oveľa väčšie ako ich náprotivky vyprážané na panvici. Oveľa väčšie, pretože pri sous vide nestratili svoj vlastný obsah vlhkosti, takže sa nezmrštili (a nevyschli).
A to sme ešte ani nehovorili o jeho krehkosti alebo chuti. Pri sous vide sa kuracie prsia stanú šťavnatým, krehkým mäsom, ktoré vyžaruje bohatú chuť, akú by sme nikdy nečakali. Samozrejme, to isté sa stane (aj) s kuracím mäsom, ak jeho chute neúdime v digestore. Sous vide z kuracích pŕs vyťaží to najlepšie, stojí za to preskúmať aj túto stránku!
Zloženie
- 2 celé kuracie prsia (s kožou alebo bez kože, podľa chuti)
- 4 polievkové lyžice masla
- 1 čajová lyžička (5 ml) provensálskych byliniek alebo sušenej bazalky
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 strúčik cesnaku, ošúpaný a nakrájaný na plátky na dokončenie (voliteľné)
Príprava
- Predhrejte sous vide na 63,5 °C.
- Vložte 2 kuracie prsia do vákuového vrecka.
- Pridajte soľ, korenie, koreniny a 2 polievkové lyžice masla. Potom vrecko uzavrite vákuovačom. .
- Vložte vrecko do vodného kúpeľa tak, aby bolo úplne ponorené vodou, a varte metódou sous vide minimálne 1 hodinu a maximálne 3 hodiny.
- Na panvici roztopte zvyšné maslo na strednom ohni a pridajte strúčiky cesnaku. Opečte prsia na masle 45-60 sekúnd z každej strany, kým nebudú zlatisté a zvonka skaramelizované.
- Podávajte jemné, šťavnaté kura s prílohami podľa vášho výberu – zelenina, šalát, ryža, zemiaková kaša – všetko je vynikajúce.