Autor: sousvidehungary.hu
Ani tento recept na jahňacie mäso nepripomína klasické maďarské chute. „Dahl“, ktorý sa tentoraz podáva s jahňacím mäsom, je indické jedlo, ktoré sa dodáva v nespočetných variáciách a s nespočetnými prísadami, ale vždy je založené na nejakej strukovine. V tomto prípade ide o žltý hrášok pripravený s autentickým indickým korením. Tretím vrcholom chuťového trojuholníka je svieža, ovocná, mangová salsa. S indickou kuchyňou sa, žiaľ, nestretávame dostatočne často, hoci toto luxusné jedlo dokazuje, že táto krajina o veľkosti kontinentu má vynikajúcu gastronómiu.
Zloženie
- 4 jahňacie filety
- 4 polievkové lyžice jogurtu
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 3 polievkové lyžice jemného kari prášku
- 1 polievková lyžica korenia garam masala
- 2 čajové lyžičky kurkumy
- 1 čajová lyžička jemného chilli prášku
- 1/2 červenej cibule, nadrobno nakrájanej
- 1 strúčik cesnaku, nadrobno nakrájaný
Dhal
- 300 g prepolených žltých hráškov
- 50 g masla
- 1 malý pór, nadrobno nakrájaný
- 3 čajové lyžičky kari prášku
- 1 čajová lyžička kurkumy
- 1 ČL korenia garam masala
- 1/2 červenej cibule, nakrájanej na hrubé plátky
- 2 polievkové lyžice mangovej omáčky (čatní)
- limetková šťava podľa chuti
- soľ podľa chuti
- 2 polievkové lyžice gréckeho jogurtu
- nasekaný koriander podľa chuti
Mangová salsa
- 1/2 manga, nakrájaného
- 2 polievkové lyžice mangovej omáčky (čatní)
- 1/4 červenej cibule, nakrájanej
- stonky koriandra, 1-2 polievkové lyžice, nadrobno nasekané
- 1/2 čajovej lyžičky limetkovej kôry
- limetková šťava podľa chuti
Na servírovanie
- Grécky jogurt
Príprava
- Marinádu na jahňacie mäso si pripravte deň pred varením! V miske zmiešajte jogurt, rastlinný olej, soľ, kari prášok, garam masalu, kurkumu, čili prášok, cibuľu a cesnak.
- Potrite jahňacie mäso polovicou marinády a zvyšnú marinádu dajte do chladničky. Marinované jahňacie filety vložte do vákuového vrecka, uzavrite a nechajte 12 – 24 hodín v chladničke.
- Na prípravu dhalu prepláchnite cícer studenou vodou. Potom ho vložte do misky a zalejte studenou vodou, aby bol ponorený. Priveďte do varu, varte 10 minút, potom znížte teplotu na mierny var a varte 45-55 minút, kým cícer nezmäkne, ale nie rozvaľká sa.
- Do malého hrnca dajte maslo a pridajte pór. Posypte štipkou soli, prikryte a duste na miernom ohni, kým nezmäkne.
- Na suchej panvici jemne opečte kari prášok, kurkumu a garam masalu do vône. Pridajte k póru a duste ďalších 5-10 minút. Medzitým blanšírujte nakrájanú cibuľu v osolenej vriacej vode 2 minúty a potom sceďte. Pridajte k póru.
- Odstavte hrášok z ohňa a pridajte k pórovej zmesi toľko vody, aby vznikla hustá omáčka. Sceďte hrášok a jemne vmiešajte pór, potom pridajte mangovú omáčku, limetkovú šťavu a soľ podľa chuti.
- Na prípravu jahňacieho mäsa metódou sous vide predhrejte vodný kúpeľ na 63 °C.
- Marinované jahňacie mäso vložte do vákuového vrecka, uzavrite a varte metódou sous vide 45 minút.
- Medzitým si pripravte mangovú salsu. Zmiešajte všetky ingrediencie a odložte bokom.
- Kým sa jahňacie mäso pečie, predhrejte rúru na 250 °C.
- Keď je jahňacie mäso hotové, vyberte ho z vákuového vrecka a osušte papierovými utierkami.
- Do marinády, ktorú ste si na začiatku odložili, vmiešajte trochu čerstvého jogurtu a tenko ním natrite jahňacie filety. Poukladajte ich na plech na pečenie a vložte do predhriatej rúry. Smažte ich z oboch strán 2-3 minúty, kým nie sú pekne zhnednuté. Potom ich nechajte niekoľko minút odpočívať.
- Pred podávaním ozdobte dhal jogurtom a koriandrom. Jahňacie mäso nakrájajte na tenké plátky a podávajte s dhalom a mangovou salsou.