Autor: sousvidehungary.hu
„Adobo“ je obľúbená španielska a portugalská marináda vyrobená z papriky, oregana a cesnaku, pôvodne používaná na konzervovanie mäsa. Dnes sa používa v mnohých variáciách od Filipín cez Portoriko až po Uruguaj, pričom všetky sú založené na miestnych charakteristikách a ingredienciách. Zamatovo mäkká hovädzia stopka pripravená metódou sous vide v marináde adobo je skutočným latinskoamerickým majstrovským dielom.
Zloženie
- 1,2 kilogramu hovädzej stopky
- 200 g Chipotle v omáčke Adobo (z konzervy)
- 2 čajové lyžičky vločiek ancho chilli
- 2 čajové lyžičky vločiek chilli papričky Arbol
- 100 ml piva
- 2 strúčiky rozdrveného cesnaku
- 1 čajová lyžička morskej soli
- 100 ml hovädzieho vývaru
- 8-12 kukuričných tortill
- koriander
- 1 červená cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 1 limetka
Príprava
- Vložte kúsky hovädzej stopky do vákuového vrecka s približne 3/4 konzervovaného chipotle v adobo a chilli vločkami, cesnakom a soľou.
-
Vákuovo uzavrite a vložte do sous vide vodného kúpeľa na 14 hodín pri teplote 85 °C.
- Keď je hovädzie mäso hotové, vyberte ho z vrecúšok a vložte do hrnca s hrubým dnom. Pridajte zvyšné chipotle do adoba, hovädzieho vývaru, piva a varte na vysokom ohni asi 10 minút, kým sa hovädzie mäso nezačne rozpadať.
- Červenú cibuľu nakrájajte na kocky a odložte bokom.
- Kukuričné tacos ohrievajte z oboch strán na panvici (1 a 1/2 minúty).
- Šťavnaté mäso podávajte na teplých tacos, posypané červenou cibuľou, koriandrom a klinom čerstvej limetky.