Autor: sousvidehungary.hu
Vajcia namäkko sú skutočnou, neporovnateľnou gurmánskou lahôdkou. Ich precízna príprava si však vyžaduje poriadnu rutinu. S pomocou sous vide si však môžete ušetriť starosti s experimentovaním. Presným nastavením teploty a času sous vide dosiahnete vždy rovnaký dokonalý výsledok: neriedke, jemne stuhnuté bielky s príjemne bohatým, krémovým žĺtkom.
Zloženie
- Čerstvé slepačie vajcia, najlepšie väčšie
Príprava
- Predhrejte vodu v sous vide kúpeli na 63 °C.
- Pomocou lyžice položte vajíčko na mriežku na dne misky.
- Restujte 60 – 90 minút. (Nevyberajte z nádoby sous vide skôr ako po 45 minútach.)
- Keď uplynie čas, vyberte ho zo sous-vide a vždy budete mať pripravené perfektné vajíčko namäkko.
- Môžete pridať trochu soli a korenia. S hriankami je to nebeské!
Táto metóda je úplne bezchybná a spoľahlivá. Je zaujímavé, že konečný výsledok nie je primárne závislý od času. Po najmenej 45 minútach varenia metódou sous vide si len seriózni a skúsení gurmánski experti všimnú najmenšie rozdiely v jemnej textúre dokonalého vajíčka namäkko. Samozrejme, každý má možnosť nájsť si dokonalé vajíčko namäkko, ktoré vyhovuje jeho individuálnej chuti. Ak máte chuť experimentovať, odporúčame vám hrať sa s teplotou sous vide, nie s časom. Oplatí sa odchýliť sa od odporúčanej teploty o 1 stupeň, kým nedosiahnete presne požadovaný výsledok.
TIP
- Ak sa vajíčko po sous vide kúpeli (šokové ochladenie) ihneď vloží do ľadovej vody, môže sa skladovať v chladničke až 5 dní. Pred konzumáciou ho vložte na 5-10 minút do horúcej vody s teplotou 50-60 ⁰C, aby sa zohrialo.