
Uvedené časy slúžia len na informačné účely. Čím čerstvejšia je surovina a čím menšie kúsky chcete spracovať, tým kratší je čas potrebný na blanšírovanie.
Pri blanšírovaní dávajte pozor, aby ste zeleninu neprevarili , pretože by stratila farbu a pevnosť. Preto sa oplatí vyskúšať malé množstvo, aby ste presne zistili, kedy s blanšírovaním prestať.
Viac o blanšírovaní si môžete prečítať tu .
Zeleninový | Veľkosť / Príprava | Vo vode (minúty) | Para (minúty) |
Fazuľa (zrná, malé) | 2 | 3 | |
Fazuľa (zrná, stredne hrubá) | 3 | 5 | |
Fazuľa (zrná, veľké) | 4 | 6 | |
Fazuľa (zelená, ceruzková, maslová) | 2 – 3 | 5 | |
Hrach (jedlé struky) | 2 – 3 | 4 – 5 | |
Hrach (cukrový hrášok) | 1,5 – 2,5 | 3 – 5 | |
Brokolica |
Zberané do 2-3 cm ruží | 3 | 5 |
Zemiak | 3 – 5 | 5 – 8 | |
Zemiaky (sladké) | Musí byť úplne uvarené | - | |
Cvikla* | Treba ho variť do mäkka. | - | |
Cuketa | Nakrájajte na 2 cm krúžky | 1 | - |
Huba** | Celé alebo v štvrtinách | 3 – 4 | 9 |
Huba** | Nakrájané | 1 - 2 | 5 |
Cibuľa | Celý | 3 – 7 | - |
Cibuľa | Plátky alebo krúžky | 10 – 15 sekúnd. | - |
Kapusta (biela alebo červená) | Drvené | 3 – 5 | - |
Kapusta (čínska kapusta) | Drvené | 1,5 | - |
Kaleráb | Celý | 3 – 5 | - |
Kaleráb | Nakrájané na kocky | 1 | - |
Karfiol | Zberané do 2-3 cm ruží | 3 | 5 |
Ružičkový kel (malý) | 3 | 5 | |
Ružičkový kel (stredne veľký) | 4 | 6 | |
Ružičkový kel (veľký) | 5 | 7 | |
Kukurica (klas, malá)*** | 7 | 10 | |
Kukurica (klas, stredná) | 9 | 13 | |
Kukurica (klas, veľká) | 11 | 16 | |
Kukurica (zrná)**** | 4 | 6 | |
mangold | 2 | - | |
Baklažán | Nakrájané na krúžky | 4 | 6 |
Paprika | Rozrežte na polovicu | 3 | 5 |
Paprika | Nakrájané na pásiky | 2 | 3 |
Papriky (Kalifornia) | Nakrájané na pásiky | 2 | 3 |
Paradajka***** | 1 | - | |
Paštrnák | Nakrájané alebo sekané | 2 | 5 |
Pór | 2-3 cm kúsky | 2 | - |
Reďkovka | Nasekané | 3 | - |
Šalát | Zberané na listy alebo nakrájané na kúsky | 40 – 60 sekúnd. | - |
Mrkva | Malé, celé | 5 | 8 |
Mrkva | Nakrájané alebo sekané | 2 | 3 |
Šťaveľ | Mladé, čerstvé listy | 2 | 4 – 5 |
Špargľa (malá) | 2 | 3 | |
Špargľa (stredne veľká) | 3 | 5 | |
Špargľa (veľká) | 4 | 6 | |
Špenát | Mladé, čerstvé listy | 2 | 4 – 5 |
Sójové bôby | 5 | - | |
Tekvica (letná, mladá) | Nakrájané na 2 cm krúžky | 2 | 5 |
Zemiaky (zimné, rúra) | Musí byť úplne uvarené | - | |
Zeler | 2-3 cm kúsky | 3 | - |
* Cviklu uvarte v šupke, potom ju ošúpte, nakrájajte a zmrazte.
** Pred blanšírovaním huby predupravte: 5 minút v roztoku proti hnednutiu, čo je 1 čajová lyžička citrónovej šťavy alebo 1,5 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej na pol litra vody.
*** Kukurica by sa mala chladiť v studenej vode dvakrát tak dlho, ako je doba blanšírovania.
Kukuricu blanšírujte, kým nebude rúrkovitá, zrná môžete neskôr odrezať.
***** Paradajky po blanšírovaní ošúpte. Paradajky je najlepšie zmraziť vákuovo balené na varenie alebo pečenie.