Čas blanšírovania zeleniny

Zöldségfélék blansírozási ideje
Autor: sousvidehungary.hu
Čas blanšírovania zeleniny

Uvedené časy slúžia len na informačné účely. Čím čerstvejšia je surovina a čím menšie kúsky chcete spracovať, tým kratší je čas potrebný na blanšírovanie.

Pri blanšírovaní dávajte pozor, aby ste zeleninu neprevarili , pretože by stratila farbu a pevnosť. Preto sa oplatí vyskúšať malé množstvo, aby ste presne zistili, kedy s blanšírovaním prestať.

Viac o blanšírovaní si môžete prečítať tu .

Zeleninový Veľkosť / Príprava Vo vode (minúty) Para (minúty)
Fazuľa (zrná, malé) 2 3
Fazuľa (zrná, stredne hrubá) 3 5
Fazuľa (zrná, veľké) 4 6
Fazuľa (zelená, ceruzková, maslová) 2 – 3 5
Hrach (jedlé struky) 2 – 3 4 – 5
Hrach (cukrový hrášok) 1,5 – 2,5 3 – 5

Brokolica

Zberané do 2-3 cm ruží 3 5
Zemiak 3 – 5 5 – 8
Zemiaky (sladké) Musí byť úplne uvarené -
Cvikla* Treba ho variť do mäkka. -
Cuketa Nakrájajte na 2 cm krúžky 1 -
Huba** Celé alebo v štvrtinách 3 – 4 9
Huba** Nakrájané 1 - 2 5
Cibuľa Celý 3 – 7 -
Cibuľa Plátky alebo krúžky 10 – 15 sekúnd. -
Kapusta (biela alebo červená) Drvené 3 – 5 -
Kapusta (čínska kapusta) Drvené 1,5 -
Kaleráb Celý 3 – 5 -
Kaleráb Nakrájané na kocky 1 -
Karfiol Zberané do 2-3 cm ruží 3 5
Ružičkový kel (malý) 3 5
Ružičkový kel (stredne veľký) 4 6
Ružičkový kel (veľký) 5 7
Kukurica (klas, malá)*** 7 10
Kukurica (klas, stredná) 9 13
Kukurica (klas, veľká) 11 16
Kukurica (zrná)**** 4 6
mangold 2 -
Baklažán Nakrájané na krúžky 4 6
Paprika Rozrežte na polovicu 3 5
Paprika Nakrájané na pásiky 2 3
Papriky (Kalifornia) Nakrájané na pásiky 2 3
Paradajka***** 1 -
Paštrnák Nakrájané alebo sekané 2 5
Pór 2-3 cm kúsky 2 -
Reďkovka Nasekané 3 -
Šalát Zberané na listy alebo nakrájané na kúsky 40 – 60 sekúnd. -
Mrkva Malé, celé 5 8
Mrkva Nakrájané alebo sekané 2 3
Šťaveľ Mladé, čerstvé listy 2 4 – 5
Špargľa (malá) 2 3
Špargľa (stredne veľká) 3 5
Špargľa (veľká) 4 6
Špenát Mladé, čerstvé listy 2 4 – 5
Sójové bôby 5 -
Tekvica (letná, mladá) Nakrájané na 2 cm krúžky 2 5
Zemiaky (zimné, rúra) Musí byť úplne uvarené -
Zeler 2-3 cm kúsky 3 -

* Cviklu uvarte v šupke, potom ju ošúpte, nakrájajte a zmrazte.

** Pred blanšírovaním huby predupravte: 5 minút v roztoku proti hnednutiu, čo je 1 čajová lyžička citrónovej šťavy alebo 1,5 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej na pol litra vody.

*** Kukurica by sa mala chladiť v studenej vode dvakrát tak dlho, ako je doba blanšírovania.

Kukuricu blanšírujte, kým nebude rúrkovitá, zrná môžete neskôr odrezať.

***** Paradajky po blanšírovaní ošúpte. Paradajky je najlepšie zmraziť vákuovo balené na varenie alebo pečenie.