Ako vákuovo baliť polievky?

Hogyan lehet leveseket vákuumcsomagolni?
Autor: sousvidehungary.hu
Vákuovo balené tekutiny, polievky

Vákuové balenie našich tekutých potravín je možné riešiť predovšetkým pomocou komorových vákuových baliacich strojov , ktoré bez problémov vákuovo uzatvárajú pevné aj tekuté materiály. Je však pravda, že väčšina z nás nemá doma komorový vákuový baliaci stroj.

Čo teda robiť, aké je riešenie? Existuje vôbec nejaké riešenie? Dobrou správou je, že existuje!

Jednoduchšie domáce vákuové baličky sa dajú použiť aj na vákuové balenie polievok, omáčok a iných tekutých potravín a prísad. K dispozícii sú dve riešenia v závislosti od toho, aký tekutý alebo hustý je materiál, ktorý chcete vo vákuovom vrecku uzavrieť.

1. Vákuové balenie hustejších tekutín, zeleninových vývarov, omáčok, koncentrátov, marinád

Paradajková omáčka

V tomto prípade si môžeme na pomoc zavolať gravitáciu. Vezmime si ako príklad paradajkový pretlak.

  • Najprv to nalejte do zaváracej nádoby a potom na nádobu položte vákuové vrecko, ktoré je už na jednom konci uzavreté.

  • Otočte ich tak, aby šťava z fľaše stekala na dno vrecka. Zabránite tak zašpineniu vnútra vákuového vrecka paradajkami.

  • Potom položte vákuovačku na krabicu alebo hrubú knihu na stole. Tým sa stroj zdvihne vyššie ako vákuové vrecká na stole.

  • Vložte ústie vrecka do prístroja a spustite proces vákuovania. Môže stále nasať trochu tekutiny, ale gravitácia pomôže odstrániť vzduch a utesniť vrecko.

2. Vákuové balenie redších tekutín, polievok, vývarov, olejov

Vývar

Riešenie je tu také neuveriteľne jednoduché, že si pri jeho čítaní pravdepodobne plesknete po čele.

  • Polievku alebo vývar vložte do vhodnej plastovej nádoby a zmrazte.

  • Vyberte mrazenú polievku z krabice a uzavrite ju ako obvykle pomocou domáceho vákuovača.

  • TIP: Zmrazte si vývar alebo špeciálny koreninový olej v miske na ľad. Takto budete mať praktické porcie na varenie.

Takto nie je problém umožniť našim polievkam a omáčkam, ktoré boli skladované a mrazené v pohároch alebo krabiciach, získať dlhotrvajúcu ochranu, ktorú im poskytuje vákuové balenie.

3. Papierový pásik na zachytávanie vlhkosti

Existuje ešte jeden jednoduchý trik, ktorý sa dá použiť na zabránenie vlhkosti, ktorá sa počas vákuovania pohybuje smerom k ústiu vrecka a nedosahuje na líniu fóliového zvaru, čo by mohlo spôsobiť netesnosti cez medzery v mieste zvaru.

Zložte tenký (asi 2 cm široký) pásik papierovej utierky do tvaru harmoniky. Vystrihnite pásik dlhý ako šírka otvoru fóliového vrecka. Zložený pásik vložte do vrecka medzi potravinu a líniu zvárania. Ak vrecko takto utesníte, pásik papierovej utierky absorbuje všetku unikajúcu vlhkosť a vákuové tesnenie bude perfektné.

Prajeme vám ešte viac príjemného vákuového balenia!