
Ryba je pravdepodobne jedným z najzdravších druhov mäsa. Je ľahko stráviteľná a plná vitamínov a živín, o ktorých sa preukázalo, že majú priaznivé účinky na telo, predchádzajú chorobám a zmierňujú príznaky existujúcich problémov.
Je to tiež vynikajúce! Je to perfektné jedlo. Jediný problém s tým je, že rybie mäso sa dá skladovať len krátko, pretože sa, žiaľ, veľmi rýchlo kazí. V chladničke vydrží len 1-2 dni, takže ho musíte hneď zjesť.
Ale čo ak sa na nášho rybárskeho priateľa usmeje šťastie a chytí jeden záber za druhým? Nezáleží na tom, ako dlho si dokáže uchovať cenný úlovok bez straty kvality.
Rybie mäso vydrží v mrazničke v priemere 3 až 6 mesiacov. Jednoduchým riešením je jeho vákuové balenie. Túto dobu však môžeme predĺžiť až na 2 roky bez straty kvality!
Nevadí, však?
Existuje však niekoľko trikov na dokonalé vákuové balenie rýb a rybích filé, ktoré musíte dodržiavať:
- Čerstvé ryby by sa mali očistiť a pripraviť na varenie alebo vákuové balenie do približne dvoch hodín od ulovenia.
- Pred vákuovým balením je dobré rybu namočiť aspoň na 5 minút do 15-20% roztoku soli. Soľný roztok znižuje stratu tekutín, dodáva rybe pevnejšiu textúru a pomáha zachovať jej pôvodnú čerstvú chuť počas mrazenia. (15% roztok soli sa pripraví zmiešaním a rozpustením 15 dkg soli v 1 litri studenej vody.)
- Po vybratí ryby z nálevu by sa mal jej povrch osušiť papierovou utierkou a skontrolovať, či sa na nej nenachádzajú kosti alebo triesky, ktoré by mohli roztrhnúť vákuové vrecko.
- Pred vákuovaním sa oplatí ryby predmraziť. Predmrazenie môže zabrániť strate vlhkosti rýb počas vákuovania. Na predmrazenie vložte utretú rybu do vákuového vrecka, ale zatiaľ ho neuzatvárajte, stačí ju vložiť na 1-2-3 hodiny do mrazničky, v závislosti od veľkosti.
- Keď ryba stuhne, môžete použiť vákuovací baliaci stroj . a vrecko sa dá uzavrieť. Vákuovo balené ryby sa môžu skladovať v mrazničke pri teplote -18 °C až 2 roky.
- Nakoniec je možné vykonať nevyhnutné označenie vákuového vrecka: názov druhu ryby, čas mrazenia a presnejšie čas, kedy bola ryba ulovená.
V prípade rýb je spôsob rozmrazovania obzvlášť dôležitý. Existujú na to dve riešenia:
-
NAJLEPŠIA METÓDA: POMALY V CHLADNIČKE
Vyberte mrazenú rybu z vákuového vrecka a položte ju do misky na savé kuchynské utierky. Potom ju cez noc položte na spodnú policu chladničky. Ráno sa pomaly rozmrazí.
DÔLEŽITÉ! Ak zvolíte toto riešenie, nezabudnite rybu vybrať z vákuového balenia, pretože pomalé rozmrazovanie v obale môže spôsobiť množenie baktérií produkujúcich botulotoxín v rybom mäse, čo môže spôsobiť otravu jedlom.
-
RÝCHLA METÓDA: POD STUDENOU VODOU
Rybu vložte do studenej vody z vákuového vrecka a rozmrazí sa približne za 20 – 30 minút. V takom prípade sa musíte uistiť, že voda zostane po celý čas studená, takže ju treba meniť každých 5 – 6 minút.
DÔLEŽITÉ! Pri rýchlej metóde musia ryby zostať vo vákuovom balení, pretože ak rybie mäso príde do priameho kontaktu s vodou, stratí svoju chuť, zničí sa jeho textúra a pri vyprážaní sa rozpadne.
-
V PRÍPADE NÚDZE: MIKROVLNNÁ RÚRA
Ako poslednú možnosť, ak naozaj nemáte čas, môžete rybu rozmraziť v mikrovlnnej rúre, ale musíte byť veľmi opatrní, pretože mikrovlnná rúra ju nielen rozmrazuje, ale aj varí jemné rybie mäso. Preto sa pri tejto metóde odporúča kontrolovať priebeh procesu každých 60 sekúnd.
-
ČO BY STE NIKDY NEMALI ROBIŤ!
Ryby nikdy nerozmrazujte v teplej vode alebo pri izbovej teplote, pretože to môže viesť k botulizmu, teda otrave jedlom.
Ak pravidelne lovíte ryby alebo ich konzumujete, oplatí sa investovať do kvalitnej vákuovacej baličky. Vďaka vákuovému baleniu a mrazeniu v správnom množstve budete mať v chladničke vždy čerstvé ryby a nebudete sa musieť starať o to, ako úlovok uskladniť.