Prémiové vákuové stroje LAVA

Nemecká prémiová vákuovačka LAVA je vysoko kvalitná profesionálna vákuovačka, ktorá je perfektnou voľbou pre každého domáceho kuchára, profesionálneho reštauračného pracovníka, majiteľa malej firmy, poľovníka alebo mäsiara. Tento stroj je vyrobený z vysoko kvalitných, odolných materiálov a dokáže baliť mimoriadne efektívne a s vysokým výkonom aj pri nepretržitom používaní.

Vákuový baliaci stroj LAVA sa ľahko ovláda a intuitívny ovládací panel umožňuje jednoduché nastavenie parametrov balenia. Zariadenie je vybavené vysokovýkonným čerpadlom, ktoré umožňuje rýchle a efektívne balenie a dlhodobejšie skladovanie potravín.

Vákuovací stroj má dve nastavenia, ktoré vám umožňujú jemne doladiť intenzitu balenia tak, aby dokonale vyhovovala všetkým druhom potravín. Automatický systém uzatvárania zaručuje, že vrecká sú vďaka dvojitému zváraniu dokonale utesnené, čím sa zaisťuje čerstvosť a bezpečnejšie skladovanie.

Vákuovačka LAVA je skvelou voľbou pre každého používateľa, ktorý chce maximalizovať trvanlivosť a chuť svojich potravín. Produkt je vysoko kvalitný, spoľahlivý a efektívny a zaručene uľahčuje prípravu a skladovanie jedál, takže si môžete vždy pripravovať čerstvé a chutné jedlá. Lava ponúka na svoje vákuové baličky jedinečnú 5-ročnú záruku.

Prečo sa oplatí investovať do kvality, pokiaľ ide o vákuové baliace zariadenia?

„Za kvalitu sa platí,“ hovorí sa. Samozrejme, nie každý s tým súhlasí a potenciálni kupujúci sa často riadia tým, aký produkt môžu získať za najlacnejšiu možnú cenu, alebo lepšie povedané, kde je pomer ceny a hodnoty najvýhodnejší. V prípade vysávačov to nie je inak.
Ak sa rozhodnete pre kúpu takéhoto zariadenia, máte na výber z množstva možností. Ponuka produktov siaha od jednoduchých modelov ponúkaných za rozumné ceny na pultoch supermarketov až po profesionálne, drahšie stroje dostupné v špecializovaných predajniach a internetových obchodoch. Vynára sa otázka: Oplatí sa kúpiť ten drahší? Je naozaj lepší? Prečo sú niektoré zariadenia drahšie ako iné? Ponúkajú niečo navyše?
Ak sa nad tým však zamyslíme dôkladnejšie, môžeme si položiť aj opačnú otázku: Prečo sú niektoré zariadenia lacnejšie ako iné? Oplatí sa ich kúpiť? Existujú okrem priaznivej ceny aj iné výhody?

Pozrime sa na rozdiely medzi vysávačom a vysávačom a získajme odpoveď...

Ak si kúpite peknú, najlepšie farebnú a lacnú vákuovačku zo supermarketu alebo diskontného obchodu, s najväčšou pravdepodobnosťou s ňou budete chvíľu spokojní. Táto doba však nie je veľmi dlhá, pretože lacné zariadenia nie sú navrhnuté tak, aby vydržali mnoho rokov pravidelného používania. Častým problémom jednoduchších a lacnejších vákuovačiek je, že menej kvalitné diely sa rýchlejšie opotrebúvajú, čo znižuje účinnosť a životnosť zariadenia. Je to pochopiteľné, keďže výroba kvalitných dielov je drahšia a nezmestí sa do výrobného rozpočtu lacného zariadenia. V prípade poruchy je záruka platná jeden rok, po ktorom je jednoduchšie ju vymeniť ako nechať opraviť. Diely sa buď nevyrábajú samostatne, alebo sú dostupné iba v sieti predajní, kde ste zariadenie kúpili, ale sú neúmerne drahé v porovnaní s cenou zariadenia. Ak sa potom rozhodnete nepoužiteľnú vákuovačku vyhodiť, potom máte na jednej strane pravdu, ale na druhej strane sa budete cítiť aj previnilo, pretože častá výmena domácich spotrebičov nie je ekologická metóda a nie je to ani riešenie priaznivé pre rozpočet.
Okrem toho sa lacné vákuové baličky vyznačujú nižšou kapacitou, slabším sacím a tesniacim výkonom. Ďalším dôležitým aspektom je typ vákuového vrecka alebo fólie, s ktorou zariadenie pracuje. Väčšina vákuových baličiek „značkových supermarketov“ pracuje s jedným typom vrecka vlastnej značky, ktoré sa často vypredávajú, a sú väčšinou vyrobené z tenšej fólie, čo znamená, že nie sú vhodné napríklad na varenie metódou sous vide a pomerne ľahko sa poškodia.

Ak by ste vzhľadom na vyššie uvedené stále zvažovali kúpu drahšieho zariadenia, ktoré je spoľahlivé, odolné a určené na dlhodobé používanie, tak to v skutočnosti nie je z finančného hľadiska zlé, nehovoriac o ďalších zjavných výhodách. Vysávače vo vyššej cenovej kategórii majú výkonnejší a odolnejší motor. To umožňuje zariadeniu pracovať rýchlejšie a efektívnejšie, čo šetrí čas. Okrem toho lepšie motory poskytujú dlhšiu životnosť, takže počiatočná investícia je z dlhodobého hľadiska ekonomickejšia.
Vyznačuje sa tiež efektívnejším čerpaním, ktoré z vákuového vrecka odstráni takmer 100 % vzduchu. To je kľúč k udržaniu dokonalej čerstvosti potravín, zachovaniu ich chutí a vôní, farby a textúry. Kvalitné vákuovacie stroje majú viacero nastavení, čo vám umožňuje určiť proces vákuovania v závislosti od toho, čo chcete vákuovať.
U spoľahlivých výrobcov prechádzajú komponenty aj vyrobené zariadenia prísnym procesom kontroly kvality, čo je nevyhnutné, pretože predpisy o bezpečnosti potravín by sa nemali brať na ľahkú váhu. Keďže kontrola kvality zaručuje správnu prevádzku a životnosť, záručné podmienky sú tiež výhodnejšie a trvajú niekoľko rokov.

Celkovo možno povedať, že hoci sú počiatočné náklady na skutočne dobré vákuové baličky vyššie, dlhodobé úspory, lepší výkon, väčšia spoľahlivosť a prispôsobiteľné funkcie tieto náklady odôvodňujú.
Ak ste zástancom kvality a od svojho náradia očakávate spoľahlivosť, presnosť a efektivitu a považujete za dôležité zachovať kvalitu svojich potravín, mali by ste zvážiť kúpu drahšieho modelu. Oplatí sa to, pretože s pomocou takejto vákuovacej baličky si môžete vždy pripraviť vynikajúce a na živiny bohaté jedlá pre seba, svoju rodinu a hostí a dlhá trvanlivosť tiež zabraňuje plytvaniu potravinami.
Takže platí príslovie, že za kvalitu treba zaplatiť... ale je tiež pravda, že sa to oplatí!

Prémiové vákuové stroje LAVA

Spoločnosť LAVA vyrába v Nemecku vysoko kvalitné vysávače už viac ako 20 rokov. Prémiové stroje, ako už ich názov napovedá, sú odolné špičkové produkty nemeckého inžinierstva a precíznosti, ktoré sú vhodné pre domáce aj firemné použitie.
Spoločnosť LAVA neustále vyvíja svoje stroje, vďaka čomu sú teraz všetky vákuové baličky LAVA vybavené digitálnym ovládaním a radom inovatívnych riešení a funkcií. Nie je náhoda, že LAVA ponúka 5-ročnú záruku výrobcu na svoje zariadenia a 20-ročnú dodávku náhradných dielov. Každý, kto si kúpi vákuovú baličku LAVA Premium, s ňou môže s istotou plánovať, a to aj na extrémne dlhodobé obdobie.

Často kladené otázky

Na čo môžeme použiť domáce vákuové baličky?

Domáce vákuové baličky sa používajú najmä v kuchyni, najmä na udržiavanie čerstvosti potravín . Takmer všetky potraviny sa dajú vo vákuovom balení skladovať oveľa dlhšie. To platí pre suché potraviny skladované v chladničke, mrazničke a dokonca aj v špajzi pri izbovej teplote.

Ďalším významným využitím vákuového balenia je varenie metódou Sous Vide . Pri varení metódou Sous Vide sa jedlo umiestni do vákuovo uzavretej nádoby vo vodnom kúpeli pri vopred určenej teplote, čím sa vytvoria vynikajúce jedlá reštauračnej kvality.

Vákuové balenie ponúka inteligentné riešenia aj v troch ďalších oblastiach:

  • výrazne skracuje čas marinovania ,
  • umožňuje prehľadné a priestorovo úsporné skladovanie potravín
  • pomáha s distribúciou potravín a prípravou potravinových balíčkov

A to sú len kuchynské riešenia; vákuové baličky sa dajú použiť aj v iných oblastiach domácnosti.

Ako funguje vysávanie?

Zhoršenie kvality potravín je spôsobené predovšetkým oxidáciou a rôznymi mikroorganizmami (baktérie, plesne). Podstatou vákuového balenia je, že potraviny sú skladované vo vzduchotesnom prostredí, takže nedochádza k oxidácii, ktorá kazí chuť a textúru potravín, a mikroorganizmy zodpovedné za kazenie potravín (baktérie, plesne) sa vo vzduchotesnom prostredí nemôžu množiť. Výsledkom je, že vďaka vákuovému baleniu potraviny vo všeobecnosti zostávajú čerstvé 5-krát dlhšie .

Aké potraviny sa dajú vákuovo baliť?

Prakticky všetky druhy potravín sa môžu a mali by byť vákuovo balené, s niekoľkými výnimkami (napr. surový cesnak, syr camembert atď.). Nasledujúce druhy potravín sú vynikajúce na skladovanie vo vákuovom balení:

  • Čerstvé mäso, iné mäsové výrobky, údeniny
  • Ryby, kôrovce, morské plody (vákuovo balené iba čerstvé!)
  • Zelenina
  • Ovocie
  • Syry
  • Orechy a semená
  • Suché krmivá
  • Hotové jedlá
  • Pekárenské výrobky
  • Káva a čaj
  • Korenie a bylinky
Ako fungujú domáce vákuové baličky?

Najprv sa potravina vloží do potravinárskeho fóliového vrecka vhodného na vákuové balenie. Potom stroj odstráni vzduch z vrecka a uzavrie ústie vrecka. Aby sme zabezpečili úplne bezpečné utesnenie, môžeme vrecko uzavrieť dvakrát, hoci to nie je absolútne nevyhnutné. Pozrime sa na hotové utesnenie smerom k svetlu a ak je utesnenie neprerušené a bezchybné, nie je potrebné podniknúť žiadne ďalšie kroky. Existujú aj skladovacie nádoby vhodné na vákuové balenie. Vákuovačka z nich odsáva vzduch cez hadičku dodanú so strojom. Úložnú škatuľu je potom možné uzavrieť manuálne pomocou vlastného vákuového uzáveru škatule.

Ako dlho sa dajú uchovávať vákuovo balené potraviny?

Vákuové balenie znásobuje čerstvosť potravín. To platí pre suché potraviny skladované v chladničke, mrazničke a dokonca aj v špajzi pri izbovej teplote. Napríklad mrazené kuracie prsia sa dajú spotrebovať 1-2 mesiace s miernym zhoršením kvality. To isté mrazené vo vákuovej fólii sa dajú spotrebovať 2-3 roky bez zhoršenia kvality!

Viac o tom, ktoré druhy potravín sa dajú ako dlho skladovať vo vákuovom balení, si môžete prečítať tu .

Ako pripraviť potraviny na vákuové balenie?

Potraviny podľa potreby očistite, osušte a nakrájajte. Odporúča sa pripraviť porcie/balenia, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby uspokojili stravovacie potreby rodiny. Zeleninu by ste mali pred vákuovaním blanšírovať a ak chcete vákuovať tekutiny (napr. polievky, omáčky atď.), najskôr ich zmrazte v skladovacej nádobe a potom ich vákuujte, kým sú zmrazené.

Môžu byť tekuté potraviny vákuovo balené?

Domáce externé vákuovacie baličky sa používajú predovšetkým na vákuové balenie pevných potravín. Samozrejme, dajú sa použiť aj na vákuové balenie tekutých potravín. Polievky, omáčky, šťavy, koreninové oleje alebo potraviny s redšou šťavou by sa mali vložiť do mrazničky vo vákuovom vrecku. Len tak dlho, kým tekutá časť nezmrzne a už nespôsobuje problémy počas vákuového balenia.

Aké typy vreciek by sa mali používať pre vákuové baliace stroje?

Na vákuové balenie sa musia používať špeciálne vákuové fólie a vákuové vrecká, bezpečné pre potraviny. Sú vyrobené z pevných a odolných materiálov, ktoré odolávajú mechanickému namáhaniu vákuovania, nízkym teplotám chladenia alebo mrazenia a za žiadnych okolností chemicky nereagujú s potravinami, ktoré sa v nich nachádzajú. Špeciálnym typom vrecka je vrecko vhodné na varenie metódou sous vide, ktoré odolá nielen nízkym, ale aj vysokým teplotám, a to aj celé hodiny. Okrem vyššie uvedeného je dôležité, aby domáce vákuové stroje fungovali iba s vreckami so vzduchovými rebrami alebo textúrovanými vnútornými povrchmi, pretože z nich dokážu odsávať iba vzduch.

Môžu sa už zmrazené potraviny vákuovo baliť?

Áno, je to možné a oplatí sa to. Ak vákuovo uzatvárate mrazené potraviny, ich trvanlivosť sa tiež zdvojnásobí, pôvodná textúra a chuť jedla sa vo vákuovom balení lepšie zachovajú a tiež sa môžete vyhnúť popáleniu mrazom, ku ktorému v mrazničke často dochádza.

Ako ovplyvňuje vákuové balenie chuť a textúru jedla?

Vákuové balenie utesňuje potraviny pred vzduchom, čím zabraňuje jednej z hlavných príčin kazenia potravín – oxidácii. Taktiež spomaľuje rast mikroorganizmov zodpovedných za kazenie. Vďaka tomu si vákuovo balené potraviny zachovávajú svoju pôvodnú chuť a textúru oveľa dlhšie .

Existujú nejaké potraviny, ktoré by sa nemali alebo neodporúčajú vákuovo baliť?

Aj keď ich nie je veľa, existujú potraviny, ktoré sa neodporúčajú na vákuové balenie. Patria sem surová cibuľa a cesnak, surové huby, surové vajcia, mäkké syry (brie, camembert), surové banány a niektorá surová zelenina. Vo všeobecnosti by sa zelenina mala pred vákuovým balením a mrazením blanšírovať. Viac o potravinách, ktoré nie sú vhodné na vákuové balenie, si môžete prečítať tu .

Môžu sa vákuové vrecká opätovne použiť?

Existujú vákuové vrecká, ktoré sú špeciálne vyrobené na opakované použitie, ale bežné vákuové vrecká by sa nemali opätovne používať. Najmä ak ste v nich skladovali surové mäso, ryby alebo iné šťavnaté hotové jedlá. V prípade potreby by sa mali opätovne používať iba vákuové vrecká, ktoré boli starostlivo vyčistené od zvyškov jedla.

Aký je rozdiel medzi rôznymi vákuovými baliacimi strojmi?

V zásade existujú dva hlavné typy vákuovacích baličiek: externá, domáca vákuovačka a profesionálna alebo poloprofesionálna, komorová vákuovačka . Ako už ich názvy naznačujú, prvé sú určené na domáce použitie, zatiaľ čo druhé sú určené pre priemyselných a firemných používateľov. Domáce stroje sú kompaktnejšie a lacnejšie, zatiaľ čo komorové stroje bývajú väčšie, masívnejšie a samozrejme drahšie.

Najdôležitejší rozdiel medzi prevádzkou týchto dvoch typov strojov spočíva v tom, že domáca vákuovačka sama odsáva vzduch z vrecka a následne utesňuje ústie vrecka, zatiaľ čo komorová vákuovačka má vlastnú vákuovú komoru a vytvára v nej vákuum. S druhým riešením sa dá na jednej strane dosiahnuť silnejšie vákuum a na druhej strane sa dajú vákuovo uzatvárať aj tekutiny a tekuté potraviny. Samozrejme, jednoduchým trikom sa dá vákuové uzatváranie tekutých potravín vyriešiť aj pomocou domácich strojov: tekutiny musia byť zmrazené, a tak sa dajú vákuovo baliť v „pevnom“ stave.

Vzhľadom na odlišnú prevádzku týchto dvoch typov strojov sa musia používať rôzne typy vákuových fólií a vákuových vreciek. Domáce stroje fungujú iba s vreckami so vzduchovými rebrami alebo textúrovaným vnútorným povrchom, pretože stroj dokáže odsávať vzduch iba z nich. Naproti tomu komorové stroje pracujú aj s fóliou s hladkým alebo prírodným povrchom.

Ako dlho sa môže používať vákuová balička?

Životnosť vákuových baličiek závisí od frekvencie používania a údržby, ale dá sa povedať, že kvalitnejšie stroje fungujú spoľahlivo mnoho rokov.

Ako udržiavať vysávač?

Udržiavanie čistoty vysávača je veľmi jednoduché: vonkajšie a vnútorné povrchy utrite vlhkou handričkou. Uistite sa, že gumové tesnenia a vysávacia komora sú čisté a vždy odstráňte aj tie najmenšie nečistoty. Ak to urobíte pred a po použití, vysávač bude vaším spoľahlivým spoločníkom v kuchyni po dlhú dobu.

Maradt még kérdése?